14.1 C
Medemblik
25 mei 2020 22:54
Medemblik Actueel.

Foto: Sidney Simonis

Kettingzaagcrimineel moet zestien maanden de cel in en verplicht afkicken

ALKMAAR – De 47-jarige Grootebroeker die een voordeur van een woning in Medemblik met een kettingzaag bewerkte, moet zestien maanden de cel in, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald. Naast een gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van bijna 6.000 euro betalen.

Erwin van D. werd door bewakingscamera’s gefilmd toen hij in januari met een kettingzaag op de deur afliep, de zaag startte en de deur van onder tot boven kapot zaagde. De bewoners van het huis lagen nietsvermoedend te slapen en kregen de schrik van hun leven.

Na publicatie van de camerabeelden werd de verdachte aangehouden. Van D. verklaarde dat hij tot zijn daad was gekomen omdat hij onder druk was gezet door een man die zei dat hij nog geld kreeg van een werknemer van het slachtoffer.

Ontoerekeningsvatbaar

De werknemer zou op zijn beurt nog loon tegoed hebben van het slachtoffer. Van D. betuigde spijt te hebben van zijn daad. Een psycholoog verklaarde hem ontoerekeningsvatbaar.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk tegen de verdachte. Ook wilde de officier van Justitie dat de man behandeld zou worden in een kliniek, een alcohol- en drugsverbod opgelegd zou krijgen en verplicht zou worden opgenomen in een traject van begeleid wonen. 

De rechtbank acht de man ook schuldig aan brandstichting en het vernielen van een tuin. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij door de vernieling en de brandstichting veel angstgevoelens heeft aangewakkerd bij de bewoners, die op dat moment in hun woning lagen te slapen. 

Volgens de rechtbank is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Daar is rekening mee gehouden in het opleggen van de straf. De man moet zich na het uitzitten van zijn straf dan ook een half jaar laten opnemen in een kliniek. Aansluitend moet hij resocialiseren in een beschermende woonvorm en mag hij geen alcohol en drugs gebruiken, zolang de reclassering dat nodig vindt.

Reageren via facebook