Medemblik Actueel.

Politiek

VVD, PWF, PvdA en GemeenteBelangen niet blij met nieuwe plannen ‘Kop van de Nieuwstraat’

MEDEMBLIK – De eerder deze week uitgelekte plannen over het oude stadhuis in Medemblik blijken slecht te zijn gevallen bij de fracties van de VVD, PWF, PvdA en GemeenteBelangen. Op 11 mei j.l. heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om de projectontwikkelaar te houden aan de oorspronkelijke plannen waarmee hij de inschrijving heeft gewonnen. Daarnaast nam de raad een motie aan waarin het college werd opgeroepen om te onderzoeken of het mogelijk is om het het oude stadhuis de bibliotheek te huisvesten.

Nu de nieuwe aangepaste plannen naar buiten zijn gekomen blijkt dit weer fors af te wijken van het orginele plan, zo wil de projectontwikkelaar de RONDOM-tent verhuizen naar het Rode Plein bij de kerk, het busstation en de kop van de de haven te gaan gebruiken als extra parkeerruimte en in het plan verdwijnt ineens de parkeergarage.

De vier partijen hebben nu aan wethouder Hans Tigges 4 vragen gesteld om opheldering hierover te krijgen:

  1. Het college heeft aangegeven dat het plan zodanig is aangepast dat het monument ingevuld wordt met een hotel en brasserie/restaurant, waarbij de trouwzaal en het  stadsmuseum intact blijven. Andere plannen zijn dus niet aan de orde. De ondertekenaars willen graag weten waarom de bibliotheek niet meer aan de orde zou zijn, immers past dat ook in het aanbestedingskader van de ‘cultuurhistorische’ invulling.
  2. Aangaande de parkeerplaatsen geeft het college aan dat het nieuwe plan 10 herenhuizen en 6 appartementen krijgt met 16 parkeerplaatsen. Er zou volgens het college geen eis van een parkeergarage zijn geweest. De parkeerbehoefte van het plan wordt berekend op 111 plaatsen. Toch wordt er wederom ruimte gevonden bij het busstation en het ‘Rode Plein’ voor 45 extra plaatsen. Het is onduidelijk of dit wel voldoet aan de kaders van de aanbesteding, waarbij die andere locaties niet onze informatie niet zijn genoemd als onderdeel van het projectplan. De ondertekende partijen maken zich zorgen over of er evengoed wel genoeg plekken overblijven voor de buurtbewoners, immers verdwijnt er een gedeelte van het parkeerterrein. We willen van het college weten hoe zij deze problemen het hoofd zal bieden.
  3. Het middendeel wordt ingevuld met 400 m2 winkelruimte. Ondertekenaars juichen toe dat er ruimte is voor een publiekstrekker. Wij horen graag van de wethouder en projectontwikkelaar hun visie over de invulling, immers waren zij eerder ervan overtuigd dat er geen interesse is voor zo’n locatie. Zijn de omstandigheden hierover veranderd?
  4. De Rondom-tent zou kunnen verhuizen naar het ‘Rode Plein’. Aanvankelijk was er ruimte voor de tent op de plek voor de huizen rechts van het monumentale pand. Waarom zou dit nu niet passen in de oorspronkelijke kaders?

De projectontwikkelaar moet eind deze maand laten zien dat hij de originele plannen gaat uitvoeren anders zal de gemeenteraad mogelijk de projectontwikkelaar van het project afhalen. Hiervoor is een ontsnappingsclausule in het contract ingebouwd. Roel Braaksma van GemeenteBelangen riep eerder dit jaar de projectontwikkelaar al op om het plan maar terug te geven.

Reageren via facebook