Kijk uit voor oplichters die via betaal-app je geld stelen

HOORN – Door middel van een slinkse truc proberen oplichters particuliere autoverkopers te bestelen van hun auto. Daarvoor waarschuwt de politie Hoorn, meldt NH Nieuws.

Door te doen alsof ze de betaling voor een tweedehands auto ter plekke voldoen via een betaal-app, proberen ze de verkopers om de tuin te leiden. De politie Hoorn waarschuwt op Facebook dat er de laatste tijd steeds meer aangiftes binnenkomen van deze vorm van oplichting.

Gabor Postma uit Hoorn kan daar sinds deze zomer over meepraten. Hij dacht de auto van zijn moeder te verkopen, toen hij werd opgelicht door een gehaaide bende. “Alles lijkt echt. Ik had contact met ene Mark die eerst zelf wilde komen, maar uiteindelijk kwam zijn ‘vrouw’. Zij vertelde me nog dat dit haar laatste wens was omdat ze ongeneeslijk ziek was”, beschrijft Gabor tegen NH Nieuws.

Ook de transactie leek vlekkeloos te gaan. “Ze had de ABN-app en zo’n apparaatje. Het duurt vaak wat langer om van de ene naar de andere bank wat over te maken, maar ik kon meekijken in haar app.” Uiteindelijk bleek er geen geld binnen te komen en was hij de auto kwijt. “Ik vind het heel dom, maar ik vertrouwde ook in het goede in de mens”, legt hij uit.  

De politie geeft aan dat de oplichters onder andere via Marktplaats op zoek gaan naar potentiële slachtoffers. “De daders checken van te voren welke bank de verkoper heeft, en geven daarbij aan zelf een rekening te hebben bij een andere bank zodat de verklaring ‘de transactie duurt minimaal een werkdag’ logisch lijkt”, benadrukt de politie.

Auto terug

Gabor vond zijn auto uiteindelijk terug omdat zijn bericht over de oplichting meer dan 2.000 keer werd gedeeld op Facebook. “Een oplettende handelaar kreeg de auto aangeboden, voerde het kenteken in en kwam toen bij mij uit.” In zijn geval ging het om een bende uit Den Haag en Delft.

Hij heeft nog wel wat tips voor mensen die hun auto op deze wijze willen verkopen. “Maak afspraken altijd overdag, met iemand erbij. Het beste ga je met de koper naar de bank om het geld over te schrijven.” Ook de politie heeft een advies: “Neem met de betaling zelf het initiatief. Stuur zelf een betaalverzoek bijvoorbeeld door middel van een ‘Tikkie’, of zorg ervoor dat je het geldbedrag fysiek in handen krijgt.”

Reageren via facebook