REGIO – De Amerikaanse rivierkreeft komt steeds meer voor in de Noord-Hollandse wateren. De invasieve exoot voelt zich klaarblijkelijk helemaal thuis in ons land. Beroepsvissers ergeren zich groen en geel aan het beestje, maar volgens het hoogheemraadschap vormt de aanwezigheid van de rivierkreeft nog geen enkel probleem.
Beroepsvisser Arnold Werkhoven is duidelijk. “Dat beest hoort hier niet, het vermeerdert zich explosief. Dat gaat ten koste van onze lokale flora en fauna. Je moet ‘m gewoon bestrijden waar je hem kunt bestrijden,” zegt Werkhoven aan NH.
In zijn fuiken treft de visser tussen de vangst dagelijks vele tientallen rivierkreeftjes aan. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat het beestje geen natuurlijke vijanden heeft en zich dus ongestoord kan voortplanten. “Zo’n kreeft krijgt ongeveer tien jongen per gram lichaamsgewicht. Dus met een kreeft van 40 gram, die heel veel voorkomen, heb je al 400 jongen per jaar.”
Hans Roodzand, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, deelt de zorgen van de vissers niet. “Wat ons betreft is er nog niets aan de hand. We volgen het wel. Nederland is een open land, en dat moet je ook zo houden. Af en toe komt er eens een dwaalgast en die kreeft is zo’n dwaalgast”, legt hij uit.
Oplossing
De vissers weten wel wat er zou moeten gebeuren. Zij willen dat kreeftvissen met speciale kooien legaal wordt. “Dan kun je het hele jaar door de kreeft bevissen en ze daarmee bestrijden”, besluit Werkhoven.