Reportage: Vogels veroorzaken voor duizenden euro’s schade bij perentelers

AARTSWOUD – Noord-Hollandse fruittelers lijden flinke schade doordat mezen in het fruit pikken, maar ze mogen de vogels niet bestrijden. Tot voor kort werden de telers gecompenseerd door het Faunafonds, maar die schadevergoeding is sinds dit jaar geschrapt. Dat kost ze duizenden euro’s.

Jacco Bos uit Aartswoud is er kapot van. Zijn peren worden kapot gepikt door meesjes, waardoor het fruit gaat rotten. De vogeltjes verjagen lukt niet, afschieten mag niet en het gebied afschermen is niet goed voor de peren. Hij leidt door de vogeltjes grote oogstverlies.

“Voor mijn kleine bedrijf loopt de schade op tot 10.000 euro. En dat is zuur”, legt Jacco uit. “Wat we nu in de jaren opgebouwd hebben, wordt in een keer afgebroken en dat is erg jammer”, vertelt hij.

Een deel van de 10.000 euro aan schade werd eerst door het Faunafonds vergoed, maar die regel is dit jaar afgeschaft. Jacco moet nu zelf voor het verlies opdraaien. “We hadden in het verleden een goede oplossing. De uitkering die de overheid gaf dekte niet alles, maar was wel een pleister op de wond”, legt hij uit.

Rechtszaak

Jacco is uiteraard niet de enige fruitteler die hoopt toch nog gecompenseerd te worden. Volgens De Nederlandse Fruittelers Organisatie zijn tientallen Noord-Hollandse telers de dupe, en de schade is aanzienlijk. De belangenorganisatie heeft dan ook een rechtszaak aangespannen tegen het Faunafonds om toch geld uit te keren.