Medemblik Actueel.

Foto: NH/Henk Prins

Attractie kermis Medemblik stilgezet na dodelijk ongeluk VS

MEDEMBLIK – De Medemblikse kermis telt vanaf vandaag in ieder geval tijdelijk één attractie minder: de Projekt 1, een kopie van de attractie waarmee gisteren in de Verenigde Staten een dodelijk ongeluk gebeurde, is uit voorzorg stilgezet.

“Erg vervelend nieuws, maar veiligheid staat voorop”, aldus Arjan Blokker van de Stichting Behoud Nederlandse Kermissen. Naast het dodelijke slachtoffer raakten er in de Amerikaanse stad Columbus in Ohio zeven mensen gewond toen plotseling een arm van de Fire Ball afbrak. 

Hoewel de oorzaak nog niet vaststaat, riep de Nederlandse fabrikant KMG exploitanten van soortgelijke attracties op die voorlopig buiten gebruik te stellen. Ook in Medemblik werd het zekere voor het onzekere genomen. “Uiteraard geven we gehoor aan de oproep van de fabrikant”, zegt Blokker. 

‘Misschien afgebroken’

“De attractie staat stil tot we horen wat ermee moet gebeuren”, legt Blokker uit. Hij verwacht dat er morgen meer duidelijk wordt. “Misschien moet de attractie worden afgebroken en komt er een andere voor in de plaats, maar misschien blijft de plek ook wel leeg.” 

Blokker erkent de ernst van het ongeluk in de Verenigde Staten, maar benadrukt dat het om ‘een uitzondering’ gaat. Projectleider Albert Kroon van fabrikant KMG zei eerder vandaag dat dit het eerste ongeluk in de 28-jarige geschiedenis van het bedrijf is.  

Reageren via facebook