Medemblik Actueel.

Exploitant stilgezette attractie op Medemblikse kermis ‘niet bang voor verborgen gebreken’

MEDEMBLIK – Kermisexploitant Corry Sipkema baat eenzelfde attractie uit als waarmee gisteren in de VS een dodelijk ongeluk gebeurde. “Dit komt rauw op je dak”, zegt hij tegen NH Nieuws. “Dit is schrikken. Maar voor diegene die het betreft, is het een ramp.”

Eerder vandaag werd al bekend dat de Nederlandse fabrikant KMG de exploitanten heeft opgeroepen de attracties voorlopig stil te leggen. “De fabriek heeft ons geadviseerd om de zaak stil te leggen tot nader onderzoek”, vertelt Sipkema.  

“Voor de duidelijkheid: in Nederland zijn twee attracties van hetzelfde type als waarmee het ongeluk gebeurd is”, vertelt Sipkema. Ook op de Tilburgse kermis en in pretpark Drievliet in Rijswijk zijn vandaag attracties stilgezet. 

Naar de oorzaak van het ongeluk kan Sipkema alleen maar gissen. “Ik vermoed nalatigheid, onprofessioneel gedrag met die atrractie. Misschien dat zo’n gondel met op- of afbreken een keer op de grond is gestuiterd. Ik weet het niet, ik mag er niet over oordelen.” 

‘Zwaarste keuringen’

Hoewel zijn Projekt 1 voorlopig dus niet draait, onderstreept hij dat het gevaarte aan de ‘zwaarste keuringen’ voldoet. “Ik mag overal in Europa draaien. We hebben een heel moderne attractie. Ik ben ook absoluut niet bang dat dat mijn attractie verborgen gebreken heeft.”

Arjan Blokker van de Stichting Behoud Nederlandse Kermissen verwacht dat er morgen meer duidelijk wordt. “Misschien moet de attractie worden afgebroken”, vertelde hij eerder vandaag tegen NH Nieuws. “Misschien komt er andere voor in de plaats, maar misschien blijft de plek wel leeg.” 

Reageren via facebook