Blokker wil HEMA overnemen

WEST-FRIESLAND – Het in financiële nood verkerende HEMA wordt mogelijk overgenomen door het moederbedrijf achter Blokker, Mirage Retail Group. Afgelopen donderdag blijkt Mirage Retail Group bij de schuldeisers een bod te hebben uitgebracht om HEMA over te nemen en de schuldenberg snel te verminderen. Mirage Retail Group wil dat iedereen water bij de wijn doet om HEMA te redden.

CEO Michiel Witteveen wil nog niet teveel vrij geven over zijn plannen om HEMA over te nemen maar bronnen melden aan het FD dat Witteveen de schuldenlast van in totaal 880 miljoen euro wil terugbrengen naar 400 á 500 miljoen euro.

Er is nog geen contact geweest met de huidige eigenaar van HEMA, Marcel Boekhoorn, die zelf ook voorstellen heeft gedaan richting de schuldeisers om zo HEMA te redden van een faillissement. Aankomende maandag moet er 50 miljoen euro worden afgelost, doet het bedrijf dit niet dan kan het faillissement door de schuldeisers worden aangevraagd.

Mocht de overname lukken of Marcel Boekhoorn kan een deal sluiten met de schuldeisers dan nog is de toekomst van HEMA onzeker. Grootwinkelbedrijven als HEMA lijken aan het einde van hun tijdperk te zijn gekomen. Niet alleen HEMA maar ook C&A staat onder zware druk door torenhoge schulden en steeds verder teruglopende omzetten, deels veroorzaakt door de coronacrisis.

Maar ook de ruzie tussen de franchisenemers en HEMA in 2019 deed het bedrijf geen goed, belangrijkste twistpunt was de online shop van HEMA waar veel franchisenemers bezwaar tegen maakten.