1.1 miljoen euro wachtgeld voor oud-wethouders Medemblik

MEDEMBLIK – In West-Friesland is in de afgelopen jaren voor bijna 5 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan wethouders tussen 2006 en 2016. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Het meest wordt uitgegeven in Hoorn, het minst in Drechterland.

Iedere bestuurder heeft na zijn of haar vertrek recht op wachtgeld. Minimaal voor 6 maanden en maximaal voor 3 jaar en 2 maanden. Je krijgt dan het eerste jaar 80 procent van je salaris inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, vanaf het tweede jaar 70 procent. Hoe groter de gemeente, des te meer krijg je betaald. Een fulltime wethouder in bijvoorbeeld Enkhuizen zou in eerste instantie 65.000 euro per jaar aan wachtgeld ontvangen, de jaren erna 57.000 euro.

Veel meer dan je bijvoorbeeld maximaal kan ontvangen in de WW. “Voor bestuurders zou hetzelfde moeten gelden als burgers”, zo stelt de Enkhuizense SP-fractievoorzitter Margreet Keesman. “Het is goed dat er een vangnet is, maar eigenlijk zou er altijd een terugkeerregeling bij je oude baan moeten zijn, zoals nu al wel het geval is bij overheden.”

Afrekencultuur

In Enkhuizen werd in totaal 573.000 euro betaald. Een gemeente waar politiek altijd rumoer is. Zo sneuvelden de laatste jaren meerder colleges en zijn sinds 2006 al 11 wethouders vertrokken, en dan vooral door strubbelingen in de gemeenteraad. Onlangs moest ook wethouder Klaas Kok nog het veld ruimen. Hij omschreef tijdens zijn aftreden de sfeer in Enkhuizen als een afrekencultuur. Keesman beaamt dat. “Het kost Enkhuizen gewoon geld. En daar mogen we als raadsleden ons wel wat meer bewust zijn. Niet het hele bedrag komt door de sfeer in de raad, maar wel voor een groot deel.”

‘Het mag wel wat minder riant’

Relatief werd het meeste wachtgeld betaald in Stede Broec, bijna 800.000 euro. Veel meer dan vergelijkbare gemeenten. Volgens John Kok, fractievoorzitter van het CDA in Stede Broec, komt het niet door politieke ruzies. “Eén wethouder moest onlangs opstappen, maar die is met pensioen. Ik denk dat het te maken heeft met de wisselingen van colleges, en dus wethouders, na verkiezingen.” Kok ziet ook het nut in van wachtgeld, al mag het wat hem wel wat soberder. “Ik ben blij dat het al is aangepast, maar ik vind het nog steeds riant. Eén jaar is volgens mij wel voldoende.”

Aart Ruppert kan er over meepraten. Hij was tussen 2010 en 2014 wethouder in Hoorn voor ongeveer 100.000 euro per jaar. Via een terugkeerregeling kon hij gelijk weer aan de slag bij zijn oude werkgever, maar omdat hij minder verdient dan zijn wachtgeldregeling bij de gemeente Hoorn wordt het verschil aangevuld door de gemeente. “Dat is niet veel, maar dat daar naar gekeken wordt, dat kan. Maar als wethouder heb je een enorm afbreukrisico. Het kan na één dag al afgelopen zijn, dus dat er een regeling is, dat is goed.”

Campagne voeren voor Clinton van wachtgeld

Over één ding zijn alle drie onze sprekers het eens. Iemand die vrijwillig opstapt zou geen wachtgeld moeten krijgen. Iets waar vorig jaar ophef over ontstond toen D66-kamerlid Wasiela Hasjie opstapte om vervolgens van haar uitkering campagne te voeren voor de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. “Je maakt die keuze weloverwogen, dan weet je ook wat de consequenties zijn”, zegt Ruppert. Keesman vult aan: “Als ik zelf ontslag neem, dan krijg ik ook geen uitkering. 

Bekijk hieronder hoeveel er in jouw gemeente aan wachtgeld is betaald tussen 2006 en 2016

  • Enkhuizen – 573.781,34 euro
  • Drechterland – 264.510,09 euro
  • Stede Broec – 786.184,22 euro
  • Koggenland – 368926,02 euro
  • Opmeer – 347.165,41 euro
  • Medemblik – 1.096.234,83 euro
  • Hoorn – 1.438.561 euro

Reageren via facebook