11.6 C
Medemblik
15 juli 2020 07:37
Medemblik Actueel.

Foto: Politie.nl

Column Pieter Koning – Politiewerk

Het werk van een agent is in de loop der jaren veranderd. Toen ik 20 jaar geleden begon, waren wij alleenheerser in het veiligheidsgebied en zo gedroegen wij ons ook. Alles pakte wij aan, van kleine overlasten tot grotere criminelen. Door bezuinigingen is de politie teruggegaan naar zijn kerntaken, wat hoort nu wel bij de politie en wat moeten andere oppakken. Na een reeks van grote incidenten, evenementen, moorden en rellen is de politie ook op een andere manier gaan werken. Meer in structuren. Bij moorden worden er teams opgestart die volgens een bepaalde methodiek werken (TGO’s). Bij grote evenementen, incidenten, rampen enz worden er SGBO’s opgestart. De politie gaat dan via het knoppenmodel te werk, waarbij elke knop een verantwoordelijkheid heeft. Door middels bovenstaande methodieken te werken worden risico’s uitgesloten en als het goed is komen we niet voor verassingen te staan, be prepared! Bij TGO’s voorkomt het tunnelvisie.

Ik moet eerlijk zeggen, op de TGO’s heb ik weinig zicht. Ik weet dat ze het vreselijk druk hebben en dat er steeds meer zaken bij komen. Ze moeten er eigenlijk meer personeel bij hebben om de zaken goed te kunnen draaien. Ze vragen of vroegen dan ook regelmatig ondersteuning om de teams op sterkte te houden.

De SGBO’s werken goed. We zijn op heel veel dingen voorbereid en er is bij elk evenement personeel genoeg om in te springen op onverwachte zaken. Afgelopen woensdag bij de wedstrijd Ajax – Manchester liep heel Amsterdam vol. Daar is door de politie weer massaal op ingezet. Ook voor een eventuele huldiging stond er al personeel klaar.

Ook op het tegengaan van terrorisme is hoog ingezet. Naast recherche capaciteit , hebben we statische en dynamische bewaking van gevoelige objecten en hebben we een bewakingseenheid die ingezet wordt bij dreigingen en gevoelige evenementen.

Helaas is er ook een andere kant van de medaille. Al dat extra personeel komt uit het blauw op straat. De inzet van de bewaking komt uit het blauw. De TGO’s moeten extra mensen hebben. Deze komen bij de districtsrecherche vandaan. Deze hebben vervolgens weer een tekort en gaan een beroep doen op de basisteams. Gevolg, minder blauw op straat. Al het personeel wat ingezet wordt bij de SGBO’s komt uit het blauw vandaan. Gevolg, minder blauw op straat. Afgelopen week was er een onderzoek, daar kwam uit naar voren dat er meer rechercheurs op de basisteams moeten komen. Waar zouden deze dan uit vandaan komen? Juist, uit het blauw op straat. De basisteam krijgen er steeds meer en meer taken bij. Er gaat echter niets af. Wat er wel afgaat is het personeel. Meer taken met minder personeel en dus minder politie zichtbaar op straat.

Ik hoop dat er bij de kabinetsbesprekingen eens gekeken gaat worden naar de veiligheid in ons eigen land, naar het veiligheidsgevoel van de mensen en dat er dan eindelijk weer eens geïnvesteerd gaat worden in onze eigen veiligheid.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?