Lezing bij Orion: Zonsverduistering: ooit een voorteken van rampspoed; maar nu een ‘hype’

REGIO – Op woensdag 31 mei 2017 geeft Jos Lankreijer  in Volkssterrenwacht Orion  de lezing: Zonsverduistering:” ooit een voorteken van rampspoed; maar nu een ‘hype”.

Korte samenvatting:

De komende maanden zullen we steeds vaker kunnen lezen over ‘the great American eclipse’. Men beweert dat de zonsverduistering op maandag 21 augustus, die te zien zal zijn in de Verenigde Staten, de meest bekeken zonsverduistering aller tijden zal worden.

De zone van de eclips loopt dwars over het continent Noord Amerika. Verwacht wordt dat tientallen miljoenen mensen een poging zullen doen om deze verduistering te zien. Er worden eclipsreizen georganiseerd vanuit vele landen. Al enkele jaren is er bijna geen hotelaccomodatie meer te krijgen in de centrale zone van de eclips.

Het is natuurlijk ook een fantastische belevenis, zo’n Zonsverduistering. Eigenlijk nog indrukwekkender dan het Poollicht waarvoor ook zoveel mensen bereid zijn op reis te gaan.

Velen hebben dit staan op hun ‘bucket list’  (‘things to do before you die’). Hoe anders was het in vroeger tijden; toen werd een zons-verduistering  beschouwd als de aankondiging van rampspoed. En nog steeds zijn er mensen die hiervan overtuigd zijn. Dat verduisteringen zo goed zijn te voorspellen verandert hier blijkbaar weinig aan.

In de lezing zullen we ingaan op zonsverduisteringen in het algemeen en op die van 21 augustus aanstaande in het bijzonder. Warm aanbevolen voor degenen die zelf het avontuur in augustus gaan beleven, maar ook interessant voor wie met die ‘eclipse-chasers’ wil meeleven.

  • Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden via:  secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
  • Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).

Reageren via facebook