16.7 C
Medemblik
9 juli 2020 19:04
Medemblik Actueel.

Sander Berkers leest 1 van de sensoren af (Foto aangeleverd)

Proeftuin Zwaagdijk zorgt met Amsterdams bedrijf voor doorbraak energiebesparing telers

ZWAAGDIJK-OOST – Dankzij de toepassing van geavanceerde sensortechnologie kan bij de teelt van paprika’s de kwaliteit van de vrucht worden verhoogd, terwijl het energieverbruik omlaag gaat. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz brengt samen met Kwekerij Moors en Proeftuin Zwaagdijk een draadloze vruchttemperatuursensor op de markt. Die wordt gebruikt bij de monitoring en aansturing van het groeiproces. Deze technologie is volgens 30MHz breed toepasbaar in de tuinbouw en wordt als proef toegepast bij paprikakwekerij Moors in het Brabantse Someren.

Sensortechnologie

Bij telers van vruchten en bloemen groeit de vraag naar draadloze infrarood temperatuursensoren. Nu wordt vaak nog alleen het macroklimaat (CO2, temperatuur, luchtvochtigheid) gemeten. Door ook het microklimaat te meten, kan de instelling van kassen worden verfijnd en is het mogelijk om sneller in te spelen op de plantbehoefte. Volgens Cor-Jan Holwerda van 30MHz leidt het gebruik van de nieuwe sensortechnologie tot betere resultaten: “Het risico dat vruchten te warm worden waardoor rotting op kan treden neemt substantieel af. Dankzij de sensoren die met infrarood hun metingen doen worden zaken als temperatuur, vochtigheid, watergift, ventilatie en verwarming optimaal geregeld. De uitval gaat omlaag en de opbrengst omhoog.”    

Paprikateelt

De hitte- en vochtbestendige sensoren zijn makkelijk verstelbaar en kunnen desgewenst van plek wisselen. De resultaten van de metingen worden door teeltspecialisten op een gepersonaliseerd en makkelijk aanstuurbaar dashboard uitgelezen. Cor-Jan Holwerda van 30MHz verwacht dat de toepassing van draadloze sensortechnologie in combinatie met een voor iedere teler op te stellen klimaatmodel tot een flinke energiebesparing en kwaliteitsverbetering zal leiden: “Voor ons project in de paprikateelt houden we rekening met een energiebesparing van minimaal vijf procent in de komende vijf jaar. Een bijkomend pluspunt is dat het gebruik van chemische gewasbescherming kan worden verminderd.” Het klimaatmodel wordt mede gebaseerd op bestaande meetwaarden in de kas en aangevuld met nieuwe informatie.  

Kwekerij Moors is in de paprikabranche een vooraanstaand bedrijf. Verdeeld over locaties in Someren (6 hectare) en Asten (8 hectare) teelt het rode, gele en groene paprika’s. Bedrijfsleider Sander Berkers van de locatie in Someren ziet klimaatsturing op basis van temperatuurmetingen aan de vrucht als een grote uitdaging en trekt daarom samen op met 30MHz: “Innovatie is voor onze sector van levensbelang. Wij verwachten veel van de koppeling van sensortechnologie aan een klimaatmodel en investeren mee in de ontwikkelkosten. Wij krijgen zo meer inzicht in het temperatuurverloop van onze paprika’s tijdens de groeifase en kunnen nóg scherper sturen op het klimaat. Op basis van deze kennis kunnen wij stappen maken in de kwaliteit van de vruchten en ook op het gebied van energiebesparing.”

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?