Medemblik Actueel.

Ook de poster voor Florisdag werd door Jacco zelf getekend

Na 20 jaar stopt Jacco Spil met Florisdag

MEDEMBLIK – In 1996 was het 700 jaar geleden dat Floris V overleed en daarmee moest wat gedaan worden. Vanuit het Bakkerijmuseum kwam het idee om een gezamenlijke dag te organiseren met een vleugje Middeleeuwse thematiek. De koppen werden bij elkaar gestoken en steeds meer organisaties, allen op gebied van cultuur en/of historie, haakten aan.

Cultuur Historisch Evenement

Al die jaren verzorgde Jacco Spil de organisatie, de coördinatie van het programma en ook de communicatie werden door hem verzorgd. De Florisdag groeide zo in 20 jaar uit tot het Cultuur historische evenement in Medemblik en het was direct ook de oorsprong van de succesvolle museale samenwerking in Medemblik.

Duizenden bezoekers

Op de Florisdag werden er tot wel 5 duizend museumbezoeken afgelegd en had een groot aantal mensen een memorabel dagje Medemblik. Voor velen werd het zelfs een vaste prik. Door het op leeftijd raken van zijn ouders heeft Jacco afgelopen jaar besloten dat 2016 zijn laatste Florisdag zou zijn, hij heeft er simpelweg geen tijd meer voor omdat hij steeds meer taken van zijn ouders moet over nemen.

Ook andere boven-museale activiteiten zullen om diezelfde reden vervallen. Overleg met de wethouder en de nieuwe Toeristisch coördinator over het voortzetten van de Florisdag leverde helaas niks op. Wat achterblijft is 21 uiterst mooie uitvoeringen van de Florisdag waarin Medemblik steeds haar mooiste gezicht op cultuur historisch  gebied heeft laten zien.

Reageren via facebook