Guleed Afhakame maakte extreme droogte mee, ‘regen = overleven’

WOGNUM Als kind maakte Guleed Afhakame extreme droogte mee in Somalië. Hij ziet nu vanaf een afstand zijn geboorteland lijden, maar stilzwijgend toekijken doet hij niet. Guleed zamelt via social media geld in bij vrienden, kennissen en collega’s.

“Er is nu al een paar seizoenen geen regen gevallen. Ik heb zelf ook een keer een seizoen geen regen gehad; als er dan eindelijk wel regen viel, renden we blij naar buiten en sprongen we in het rond.”

In 2001 vluchtte Guleed met zijn ouders, broertjes en zusjes voor de burgeroorlog in Somalië. Het gezin Afhakame vestigde zich in Wognum, maar een groot deel van hun familie woont nog altijd in het gebied dat nu door extreme droogte wordt getroffen.

Vloeken

Via televisie blijft het gezin op de hoogte van de ontwikkelingen. Guleed zelf onderneemt actie om zoveel mogelijk mensen te helpen. “Ik betrap mijzelf er weleens op dat ik vloek als het hier in Nederland regent, maar dáár staat regen gelijk aan overleven. Ik heb een kans gekregen die andere kinderen niet hebben.”

Via doneeractie.nl kun je geld doneren.

Reageren via facebook