Zomertijd of niet, Max Verstappen fans zaten er weer klaar voor.

REGIO – Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wel wat. In alle vroegte opstaan om in theater Het Postkantoor in Bovenkarspel de eerste Formule 1-race van het jaar te kunnen bekijken. Want ook in West-Friesland stijgt de Max Verstappen-koorts tot grote hoogten. Verslaggever Maarten Edelenbosch sleepte zich uit bed en ging de Formule 1 meekijken.

Nog voor 6.00 uur ’s ochtends gingen de deuren open. Niet echt een normaal tijdstip voor een theaterbezoek, maar de bijna 50 liefhebbers hadden het er graag voor over, al moest de wekker vroeg worden gezet en dan ging vannacht ook nog eens de klok een uur vooruit.

“Ik dacht wel even: “Wat heb ik gedaan?!” toen de wekker ging”, vertelt een bezoeker. Een andere jonge bezoeker vindt het niet meer dan logisch: “Het is weer de eerste race van Max (Verstappen), dat moet je meemaken.”

‘Hopelijk rijden de Mercedessen elkaar van de baan’

Behalve het vooruitzicht van een mooie race na een lange winter zonder Formule 1, was ook alles in het theater goed verzorgd. Een uitgebreid ontbijt, koffie en thee in overvloed en de race is te zien op groot scherm.

De verwachtingen voor Max Verstappen waren niet erg hooggespannen. “Ik verwacht dat hij vijfde wordt, alleen ben ik daar natuurlijk niet zo vroeg voor uit bed gekomen. Maar het seizoen is nog lang. Een ander had toch hoop op een goed resultaat: “Hopelijk rijden de Mercedessen elkaar van de baan en kan Max de race winnen.”

Zover kwam het helaas niet. Verstappen werd in zijn Red Bull-bolide uiteindelijk vijfde, ruim achter winnaar Sebastian Vettel. Maar daar maalde niemand om na afloop. “Ik heb er geen spijt van dat ik zo vroeg mijn bed uit moest. Het was erg gezellig”, vertelt een vrouw. “Fantastisch”, vult een man aan. “Echt heel leuk om zo de race te beleven. Je kan wel thuis alleen voor de tv kijken, maar dit is veel gezelliger. Wat mij betreft volgende keer weer.”

Of dat ook gaat gebeuren is niet duidelijk. Maar gelukkig mogen de fans in dat geval wel ‘uitslapen’. Want de Grand Prix van China begint over twee weken een uur later, dus ‘pas’ om 8.00 uur ’s ochtends.