19 C
Medemblik
20 september 2020 16:04
Medemblik Actueel.

Waterberging De Skoôt Opperdoes

IVN – Waterberging De Skoôt Opperdoes

OPPERDOES – Zondag 26 maart biedt IVN West-Friesland de mogelijkheid bezoekers de natuurwaarden te laten ontdekken van een nieuwe waterplas bij Opperdoes. Het 10 ha grote gebied De Skoôt wordt beheerd door het Landschap Noordholland. IVN-gids Jan Flink neemt de herontwikkeling van dit natuur- en recreatiegebied mee in zijn verhaal. De historische waarde en de Bosmanmolens die voor de bemaling zorgen, komen ook aan bod. De eerste weidevogels (Kieviten, Tureluur en Grutto’s) zijn inmiddels weer gearriveerd. Om ze niet te verstoren wordt een verrekijker aangeraden. Het IVN heeft er eventueel een beschikbaar.

De start van de gratis wandeltocht is om 14.00 uur op parkeerplaats Koningspad, zijweg Zwarteweg in (noord) Opperdoes. Trek laarzen of stevige schoenen aan om dit gebied te betreden.

Om de door verstedelijking overtollig regenwater goed op te kunnen vangen en verwerken zijn er de afgelopen jaren op diverse plaatsen in West-Friesland nieuwe waterbergingen gecreëerd. Vaak gaat het om agrarisch land dat nu onder (regen)water staat en veel (water)vogels aantrekt door de wormen, insecten of kleine visjes. Ook doortrekkers onderweg van Afrika naar het hoge noorden zoals Groenpootruiter, Houtsnip of Bokje zijn hier met een beetje geluk te zien.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?