14.7 C
Medemblik
4 juli 2020 09:59
Medemblik Actueel.

Openbaar Ministerie eist 3 jaar tegen Onderdijker die vrouw in de brand stak

ONDERDIJK – Een man die in een stomdronken bui zijn slapende vrouw in bed overgoot met terpentine, in brand stak en ernstig verwondde, moet dat volgens de officier van justitie bekopen met drie jaar cel. Voor de rechtbank in Alkmaar noemde zij het vandaag “onbegrijpelijk” hoe de man vorig jaar september “zijn nietsvermoedende echtgenote kon aansteken en brandend kon achterlaten”.

De 56-jarige man uit Wervershoof was de bewuste avond met zijn echtgenote naar de dorpskermis geweest. De man was zo dronken, dat hij onderweg naar huis viel en zijn echtgenote stijf schold op het moment ze hem overeind hielp. Toen zij hem daarop alleen achterliet, sloegen bij de man de stoppen door. Nadat hij zwalkend de weg naar huis had gevonden, keek hij waar zijn vrouw was, pakte hij een fles terpentine, besprenkelde zowel haar als het bed waarin zij lag te slapen en stak het aan.

Koelbloedig optreden

Vandaag bleek dat het aan koelbloedig optreden van de zoon te danken is geweest dat de verwondingen bij de vrouw relatief beperkt zijn gebleven. Hij schrok wakker van “een ijselijke gil” en het eerste wat hij daarop zag, waren de vlammen die letterlijk van het gezicht van zijn moeder sloegen.

Hij rukte een gordijn van de muur om ze te doven, goot een flesje water over haar hoofd leeg en zette haar vervolgens onder de douche. Daarna sloeg hij alarm.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen noemen S. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij vertoont ontwijkend gedrag en is snel gekrenkt. Toen zijn vrouw hem op straat achterliet, besloot hij volgens de aanklaagster dat zij met gelijke munt moest worden terugbetaald.

Beslissing vrijspraak te vragen voor poging moord/doodslag was niet op verzoek familie, maar bij gebrek aan bewijs daarvoor. Familie was blij met die beslissing, De vrouw heeft geen aangifte gedaan bij de politie van de mishandeling. Als zij dit wel had gedaan en het O.M had voor doodslag met voorbedachte rade gegaan, dan had de man had tot wel 15 jaar celstraf kunnen krijgen.

Het echtpaar is inmiddels gescheiden.

Reageren via facebook