Forse werkstraf Medemblikker(44) voor openlijk geweld op kermis

MEDEMBLIK – Het was op 16 augustus lappendag op de kermis in Hoorn toen de 44-jarige A. B. uit Medemblik slaags raakte met twee jonge mannen. ,,Een van de twee vloog mijn dochter aan. Ik moest haar wel verdedigen”, zei de man dinsdagmiddag bij de politierechter in Alkmaar. De twee slachtoffers raakten ernstig gewond. Ook een politieman moest het ontgelden toen hij de Medemblikker kwam aanhouden. Hij kreeg een klap in zijn gezicht en liep een hersenschudding op. De politierechter veroordeelde de Medemblikker tot 180 uur werkstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk. De man moet de slachtoffers in totaal 2600 euro smartengeld betalen en draait ook op voor onkosten die zij hebben gemaakt.

Een van de twee slachtoffers kreeg schoppen en klappen toen hij op de grond lag. Hij had een gebroken neus, een gebroken pols en een gebroken wenkbrauw. Bij de vechtpartij waren ook de zoon van de man en anderen betrokken. De verdachte ontkende dat hij erg gewelddadig was geweest. ,,Ik heb een van die mannen alleen een duw tegen de borst gegeven en een klap met mijn slipper. Wij waren helemaal niet in een agressieve stemming, maar juist vrolijk. Die jongens waren de agressor.”

Hij gaf toe dat hij de politieagent had geslagen en ook had uitgescholden en met de dood bedreigd. De Medemblikker had geroepen dat hij de man nog wel zou krijgen, dat hij zijn huis in de fik zou steken en hem zou vermoorden. Hij riep dat hij wist waar de agent en zijn gezin wonen. Daar heeft hij nu spijt van. ,,Maar ik kan het niet terugdraaien.”

De officier van justitie vond het openlijk geweld tegen de mannen en de mishandeling en bedreiging van de politieagent bewezen. Zij vond dat de man, die vechtsporter is, zijn zelfbeheersing niet had mogen verliezen. ,,De slachtoffers zijn flink toegetakeld. Dit was heel vervelend. Omstanders schrikken hiervan.”

De officier eiste een werkstraf van 240 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Ook vond ze dat de man begeleiding moet krijgen van de reclassering en een training moet volgen om met agressie om te gaan. Dat laatste was de rechter met haar eens.

De politierechter zei dat het duidelijk was dat de Medemblikker ‘door dolle’ was geweest. De man had flink gedronken. Dat de verdachte de politie de huid vol had gescholden en met de dood had bedreigd, noemde de rechter ‘ongelooflijk’. ,,Dat je als man van middelbare leeftijd op deze manier mensen bedreigt, is echt heel ernstig.”

Reageren via facebook