Schrijf een brief aan een kind

REGIO – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een oproep aan alle (groot)ouders, ooms, tantes en leerkrachten in Noord-Holland om een brief aan een kind te schrijven en deze vervolgens te delen.

Acteur Nasrdin Dchar schreef twee jaar geleden een open brief aan zijn dochter Dina, die op dat moment anderhalf jaar oud was. Hierin beschreef hij zijn zorgen over haar toekomst in Nederland. Maar ook schreef hij haar over zijn hoop, zijn verwachtingen en over wat hij haar als vader hoopt te bieden. Onze ouders of grootouders, zij die de oorlog hebben meegemaakt, hoopten ook op een beter leven voor hun kinderen. De huidige generatie ouders leeft juist met de angst dat hun kinderen al die verworvenheden weer verliezen. Wat is er voor nodig zodat alle kinderen het net zo goed zullen krijgen als de huidige generatie?

Vrijheid

Nederlanders vieren elk jaar op 5 mei hun vrijheid tijdens de nationale viering bevrijding. Deze dag begint altijd met de 5 mei-lezing; daarbij wordt stilgestaan hoe waardevol, maar ook hoe kwetsbaar, vrijheid is. De lezing vindt dit jaar in Noord-Holland plaats en wordt voorgedragen door Nasrdin Dchar. Hij is naast acteur ook medeoprichter van de beweging IEDER1 en vader van twee kinderen. De 5 mei-lezing wordt live uitgezonden door de NOS.

Brief

Schrijf ook een brief, kort of lang, met misschien wel een wens, een verwachting, een hoop of juist een belofte voor de toekomst. De brief mag gericht zijn aan een eigen kind, kleinkind, nichtje of neefje of aan een leerling. De ingezonden brieven dienen als inspiratie voor de 5 mei-viering. Daar worden fragmenten uit voorgelezen en over gedebatteerd worden.

Stuur de brief naar mijnbrief@4en5mei.nl of Nationaal Comité 4 en 5 mei, onder vermelding van Mijn brief, Nieuwe Prinsengracht 89, 1018 VR Amsterdam. Het comité ontvangt de brief graag zo spoedig mogelijk, maar in elk geval uiterlijk 31 maart. Vergeet niet de contactgegevens toe te voegen.