8.8 C
Medemblik
22 september 2020 09:16
Medemblik Actueel.

Interview: De speelhaven: een veilige haven voor kinderen van overal

Voor de liefde verhuisde Ineke elf jaar geleden naar Medemblik. Al snel voelde zij zich thuis. Vanuit dat gevoel startte zij De Speelhaven: een tweede thuis voor kinderen van overal. Omdat iedereen een veilige haven verdient.

Ineke Buijsman (50) heeft zelf geen kinderen. Toch startte zij vorig jaar een kinderopvang voor kinderen tussen 0 en 4 jaar. ‘Ik neem de dingen zoals ze zijn. Vanuit die gedachte geniet ik van alles om me heen.’

Hoewel ze werd geboren in Tiel, lagen de roots van haar beide ouders in West-Friesland. Zij gaven haar een nuchtere warmte en een groot acceptatievermogen mee. ‘Ik blijf niet hangen in zaken die tegenzitten en kijk altijd vooruit. Alleen dan boek je vooruitgang.’

Speciale kinderen

Na diverse opleidingen gericht op verzorging, rolde Ineke als vanzelf in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. In Heiloo werkte ze in de dagopvang waar ze al snel een leidinggevende functie kreeg. Aansluitend werkte ze in Heerhugowaard en Purmerend met volwassen verstandelijk gehandicapten.

‘De omgang met speciale kinderen vind ik leuk. Het is zo bijzonder om te merken hoe je met extra aandacht, kleine stapjes vooruit komt. Kinderen met een verstandelijke beperking hebben me geleerd anders te communiceren. Ik kan hun lichaamstaal ‘lezen’. Ik kan zo genieten van het plezier dat ik bij ze ervaar.’

Internetliefde

Tussen het werken door had Ineke weinig tijd voor relaties. Ze stond er wel voor open, maar de ware verbleef lange tijd op een ander pad. Daardoor bleef ook een eventueel moederschap uit. Ook dat gegeven accepteerde zij voor wat het is. Pas toen ze op haar 40e besloot te gaan daten via internet, vond zij de liefde. ‘Daar was ineens Ron (red. Ron van Breukelen). Hij was net een week lid, ik drie dagen. Het was meteen raak.’

Thuis in Medemblik

Het voorzichtige logeren ging snel over in een permanent samenwonen in het prachtige huis van Ron aan de Turfhoek. Zijn zoon was inmiddels de deur uit. Ineke voelde zich direct welkom in het pittoreske stadje aan het IJsselmeer. Ron’s familie, rasechte Medemblikkers, ontvingen haar met open armen en ook de loopgroep van Ron heette haar van harte welkom. Ze stapte in een warm bad. ‘De eerste jaren namen we ruim de tijd om te reizen. We fietsten in Maleisië en naar Santiago. Samen de wereld verkennen beviel uitstekend, maar ook in Medemblik vond ik snel mijn draai.’

Bouwen op glad ijs

Ineke en ‘haar’ kinderen (Foto: Mieke Koomen)

De tijd van reizen, maakte plaats voor een tijd van bouwen. Ondernemende Ron startte zijn eigen bedrijf ‘One Step Solutions’. Ineke viel in op de dagopvang bij Smallsteps (voorheen Elan). ‘Ik had allemaal normaal begaafde kinderen in de groep. Wat ontwikkelden zij zich snel! Dat was wel even omschakelen. Maar ook dit ging me makkelijk af.’

Door het faillissement van Estro verloor Ineke haar baan. Een goed moment voor bezinning. ‘Ik wilde niet meer terug naar een logge organisatie. Had behoefte aan kleinschaligheid om meer betrokken te kunnen zijn bij kinderen, ouders en personeel. Voor direct contact. Ron adviseerde me om voor mezelf te beginnen, maar dat vond ik eng. Hoe dan en waar dan? Hij was ondernemen al gewend. Ik begaf me op nieuw terrein en het voelde als glas ijs.’

Locatie in de Meridiaan

Ron wist Ineke te overtuigen en vanaf het moment dat ze ja zei, ging het stromen. Alsof het voorbestemd was sprak ze iemand op een verjaardag die haar een locatie in basisschool de Meridiaan aanbood. Na een week was het rond.

‘Een aantal lokalen en toiletruimten waren beschikbaar. Het paste precies bij onze plannen. Er is een keuken, een gemeenschappelijke ruimte, een slaapruimte, een kantoor, lage toiletten voor de kinderen. Perfect. Via BVA-veilingen vonden we geschikte meubels en ook de vergunningen waren snel rond. Na een fikse verbouwing konden we starten. In februari 2015 openden we de deuren van kinderopvang de Speelhaven.’

Gewaagd plan

Een nieuw kinderdagverblijf starten terwijl andere spelers binnen die markt omvallen, is een gewaagd plan. Het waren spannende eerste maanden waarin ze maar twee kindjes onder de hoede hadden.

‘Vanaf het eerste moment had ik er een collega bij: Susan Meijer. Ik kende haar uit mijn tijd bij Elan en wilde graag met haar samenwerken. We liggen op één lijn waar het de omgang met de kinderen betreft. We gaan uit van het kind. Van de eigen mogelijkheden , talenten en het tempo waarin het dingen leert. We zijn allebei rustig en positief, maar mij zakte de moed wel eens in de schoenen. Ik wist zeker dat we iets moois neerzetten, maar zonder aanmeldingen, kun je weinig. Het was Ron die me erdoorheen trok. Hij hield vertrouwen en hij kreeg gelijk. Inmiddels hebben we twintig kinderen die we mogen begeleiden.’

Verschillen in achtergrond

In 1,5 jaar tijd groeide de Speelhaven uit tot een veilige haven voor meer dan twintig kinderen. Ook een buitenverblijf werd gecreëerd met een grote ruimte om buiten te spelen. Naast de dagopvang bieden Ineke en Susan ook tussenschoolse opvang. ‘We breidden het team uit met Joyce Arends en Ilona van der Lans. Voor de TSO vangen wij een nieuwkomersklas op met veel buitenlandse kinderen die hier Nederlands leren. Zij hebben verschillende nationaliteiten. Ook in de dagopvang hebben we plaats voor kinderen met een andere achtergrond. Zo begeleiden wij een Syrisch jongetje, een autistisch jongetje en een meisje met een handicap. Iedereen is welkom. De grote verschillen binnen de groep maken dit werk voor mij extra leuk. Door onze begeleiding zien we de kinderen echt meters maken. Dat geeft zo veel voldoening.’

Natuurlijke rust

Ineke en Ron wonen inmiddels op de Vlietlanden. Voor verre reizen is weinig tijd, maar ze genieten volop van de natuur rondom Medemblik. Hardlopen, wandelen, vogels kijken, fotograferen, het is allemaal binnen handbereik. Vanuit die natuurlijke rust, kan Ineke optimaal presteren én genieten binnen de drukte op het kinderdagverblijf. ‘Ik combineer leiding geven met het helpen op de groep. Doordat we met zijn vieren zijn, weten we alles van elkaar en de kinderen en zijn we inwisselbaar. Dat werkt heel prettig.

Veilige haven

De Speelhaven biedt onderdak aan maximaal 12 kinderen per dag.  Van 7.30 tot 18.30 uur. De maandag, dinsdag en donderdag zijn drukke dagen. De andere dagen laten ruimte voor administratieve en huishoudelijke taken. Ze doen alles zelf. ‘We hebben echt een gouden team. Met elkaar kunnen we groeien. Niet in omvang, de kleinschaligheid is me veel waard, maar we gaan graag de verdieping in. De omgang met ouders, binnen het team, binnen het gezin en tussen de kinderen onderling, vind ik het meest belangrijk. Dat geldt niet alleen voor de Speelhaven, maar voor elk gezin en voor alle mensen overal ter wereld. Als we naar elkaar luisteren en elkaar helpen, bouwen we samen aan een veilige haven. Voor iedereen.

www.despeelhaven.nl

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?