Bezinningsruimte ‘De Luwte’ in het Westfriesgasthuis geopend

REGIO – Afgelopen donderdag, 1 december, vond de officiële opening plaats van bezinningsruimte ‘De Luwte’ in het Westfriesgasthuis. Wethouder Nel Douw verrichtte de openingshandeling door een wens op een briefje te schrijven en dat te plaatsen in de ‘wensenwand’.

Geestelijk verzorger Gert Toes licht toe: “‘De Luwte’ is in de plaats gekomen van ons oude Stiltecentrum. Het is een plek geworden om even tot rust te komen. Om jezelf te hervinden. Of om stil te staan bij een belangrijk moment. Maar we gaan ruimte ook gebruiken om te herdenken, te vieren, te musiceren of met elkaar in gesprek te gaan.”

Ontwerp
Architect Dennis Biemans van Studio Baak is verantwoordelijk voor het ontwerp. “De ruimte is zo ontworpen dat ieder mens, ongeacht zijn of haar leeftijd, religieuze voorkeur of achtergrond, zich er welkom voelt om zich te kunnen bezinnen. Om dat te bereiken is bewust gekozen voor het weglaten van religieuze symboliek. In plaats daarvan hebben we er een ‘wensenwand’ ontworpen.”
Kunst

De achterwand is op zichzelf een verbindend kunstwerk dat de ruimte versterkt in zijn zingevende maar ook troostende functie. Op de gebogen, subtiel verlichte wand vormen houten bloemen over de wand uitzwermend een inspirerend beeld. Iedere bloem is opgebouwd uit houten red cederen blokken. Ieder blok heeft een gat waar geschreven briefjes in passen. De briefjes zijn door iedere bezoeker van ‘De Luwte’ te gebruiken om een wens, woord van dank, tekening, gedachte of ervaring op kwijt te kunnen. Eens per jaar worden van de briefjes nieuwe gelijkende bloemvormen gemaakt door ze te verwerken tot papierpulp en te gieten in een bloemvormmal.

De bezinningsruimte ‘De Luwte’ is financieel mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de sponsors Piet en Corry Schouten te Blokker, Deen Supermarkten, Stichting Het Glaswerk, Hofsteestichting, Aannemer M.J. de Nijs, Pius X Stichting, Coöperatiefonds Rabobank West- Friesland, Maatschappij van Welstand, diverse Kerkelijke instellingen, diverse Regionale instellingen en Vrienden van het Westfriesgasthuis.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.