Medemblik Actueel.

Gezondheid Wielrennen

Voetbal dodelijk? Veel kankerverwekkende stoffen aangetroffen in rubbergranulaat

MEDEMBLIK – Dit meld de NOS op basis van rapporten die zij hebben ingezien, rapporten opgesteld door bandenbranchevereniging VACO die op honderden voetbalvelden onderzoek doet naar de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in deze granulaatkorrels. 

De NOS mocht de resultaten van vijftig onderzoeken inzien van de VACO en heeft die vergeleken met tien andere onderzoeken van voetbalvelden in de omgeving Oss en Eindhoven.  Gemiddeld deze stoffen de normen voor consumentenproducten met 1,5 tot 3.7 keer.  Op sommige velden is zelfs 6x de norm overtreden.

De NOS vermeld verder dat op 2 velden na alle velden zeker één kankerverwekkende stof met een hogere concentratie dan bij consumentenproducten is toegestaan is aangetroffen en bij meer dan de helft van de velden zelfs vier kankerverwekkende stoffen met hogere concentraties zijn aangetroffen.

kankerverwekkende-stoffen

Het Ministerie van Volksgezondheid, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten willen eerst het onderzoek van het RIVM afwachten voor men definitief een besluit gaat nemen.

Reageren via facebook