27.6 C
Medemblik
7 augustus 2020 11:47
Medemblik Actueel.

Westfriesgasthuis mag fuseren met Waterlandziekenhuis Pumerend

REGIO – Het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Westfriesgasthuis in Hoorn mogen fuseren. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bepaald. Omdat de ziekenhuizen nauwelijks met elkaar concurreren, vormt de fusie geen bedreiging voor de keuzemogelijkheden van patiënten en zorgverzekeraars, concludeert de ACM.

Lees ook: Zorgautoriteit geeft Westfriesgasthuis toestemming te fuseren met Waterlandziekenhuis Purmerend

Uit onderzoek is gebleken is dat weinig patiënten de ziekenhuizen als alternatief van elkaar zien. Als patiënten uit Purmerend of omgeving niet in het Waterlandziekenhuis terechtkunnen, kiezen ze eerder voor een ziekenhuis in Amsterdam. Patiënten uit Hoorn of omgeving kiezen ziekenhuizen in Alkmaar of Den Helder, meldt NH.

Noodzakelijk

Zorgverzekeraars en cliëntenraden zijn redelijk positief over de fusie. Volgens de cliëntenraden van de ziekenhuizen lijkt een fusie noodzakelijk om het niveau van ziekenhuiszorg in de regio op het huidige peil te houden.

Het kan nog wel even duren voordat de fusie een feit is, schrijft het Westfriesgasthuis op haar website. Naar verwachting is de fusie binnen enkele maanden een feit, ‘maar dan is niet direct alles anders: het nieuwe fusieziekenhuis krijgt geleidelijk vorm’.

Complexe spoedeisende zorg

In het ziekenhuis in Purmerend komt de nadruk te liggen op veelvoorkomende zorg en behandelingen. In Hoorn worden op termijn vooral ingewikkelde aandoeningen behandeld en complexe spoedeisende zorg geleverd. Als dit veranderingen voor patiënten voor zich meebrengt, worden zij daar tijdig over geïnformeerd.

Lees ook: Fusie Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis Purmerend kost 150 fulltime banen

Toch hoeven Purmerenders niet bang te zijn dat ze straks naar Hoorn moeten voor een urgente behandeling. Het ziekenhuis garandeert dat zowel in Hoorn als in Purmerend spoedeisende hulp, intensive care en operatiekamers blijven bestaan.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?