12.4 C
Medemblik
8 juli 2020 00:14
Medemblik Actueel.

Opperdoezer Ronde bijna verleden tijd door plannen Hollands Kroon

OPPERDOES – Het is aan Wethouder Hans Tigges van de gemeente Medemblik te danken dat door zijn inspraak tijdens de raadsvergadering van de gemeente Hollands Kroon aandacht werd geschonken aan de teelgronden van de Opperdoezer Ronde in de Wieringermeer zodat deze gronden zijn behouden voor de teelt van deze culinaire lekkernij.

Bijna leek het erop dat door de nieuwe omgevingsvisie van Hollands Kroon ook deze stukken landbouwgrond een andere bestemming zouden kunnen krijgen waardoor de Opperdoezer Ronde daar niet meer geteeld konden gaan worden. Tigges wees de gemeenteraad van Hollands Kroon fijntjes op het feit dat de Opperdoezer Ronde een beschermd gewas is die enkel en alleen op een paar lappen grond in en om Opperdoes geteeld mag worden en dat dus de gronden in de Wieringermeer van levensbelang zijn voor de Opperdoezer Ronde.

In het plan van Hollands Kroon zouden de gronden waar nu de piepers verbouwd worden onderdeel gaan worden van Agriport waardoor de mogelijk om daar kassen te plaatsen mogelijk zou gaan worden, ook was er dan ruimte om op deze plaatsen zonneweides te realiseren.

Gelukkig kwam de gemeenteraad van Hollands  Kroon tot inkeer en via een extra motie is het gedeelte in de Wieringermeer waar de beschermde Opperdoezer Ronde wordt geteeld nu buiten de omgevingsvisie gelaten en kan er gewoon blijven worden door gesmuld van deze lekkernij.

Let op. de video is niet van hoogstaand kwaliteit. De tafel waar de pers normaliter zit en vanaf daar prima opnames kan maken stond vanavond ergens anders.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?