Handel in illegaal vuurwerk steeds vaker met celstraffen bestraft

MEDEMBLIK – Maar niet alleen de handel in illegaal vuurwerk wordt steeds strenger bestraft, ook het in het bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk wordt zichtbaar zwaarder bestraft door de rechters in Nederland.

Waar voorheen een handelaar nog een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf kreeg, de laatste 2 jaar wordt er veel meer een langdurige celstraf uitgesproken, celstraffen die kunnen oplopen tot enkele jaren celstraf. Gemiddeld genomen wordt door de rechters in Nederland een onvoorwaardelijke celstraf van 1 jaar opgelegd met daarbij een forse boete.

Bezit en afsteken ook zwaarder bestraft.

Ook het in het bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk wordt veel zwaarder bestraft dan de voorgaande jaren. Voorheen kreeg zo iemand een taakstraf van 20 of 40 uur met daarnaast een boete en als het gaat om een minderjarige een HALT-straf, tegenwoordig worden ook hier al celstraffen uitgesproken, straffen van enkele dagen tot wel enkele maanden als het om een zwaarder vergrijp gaat.

Het in het bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk is sinds enkele jaren ook geen overtreding meer maar een misdrijf en daar gelden dan ook zwaardere straffen voor die ook door de rechters worden uitgesproken.

Centraal afsteken vuurwerk

Diverse gemeenten in Nederland hebben al besloten om via een verordering het afsteken van vuurwerk te verbieden en alleen nog toe te staan op een door de gemeente aangewezen centrale plek in die gemeente. Ook binnen de gemeente Medemblik is de roep om een centrale vuurwerkafsteekplaats aan het groeien

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.