Medemblik ontvangt weinig rook- en stookklachten

MEDEMBLIK – Nu de dagen weer frisser gaan worden gaat bij veel mensen de houtkachel of de openhaard weer aan. Reden voor Milieu Defensie om het gebruik van deze manier van verwarmen eens onder de aandacht te brengen en de mensen te wijzen dat er bij verbranden van hout o.a. dioxine’s vrij komen.

Drs. T. Janssen van Milieu Defensie Groningen heeft bijna 30 jaar onderzoek gedaan naar deze manier van hout verbranden en de invloed van houtkachels/allesbranders en openhaarden op de gezondheid.

Uit haar onderzoek komt naar voren dat een houtkachel vele malen meer vervuild dan bijvoorbeeld een dieselmotor in een personenwagen of vrachtwagen, zie onderstaande afbeelding.

houtkachel-uitstoot

Al in de midden jaren ’90 wordt voor de schadelijke uitstoot van houtkachels gewaarschuwd en ook binnen de regering was medio 2008 weerstand tegen het gebruik van dit soort kachels maar door de complexiteit is een limiet aan de uitstoot van schadelijke stoffen door houtkachels vrijwel onmogelijk.

Maar weinig klachten van overlast door houtkachels/allesbranders of openhaarden

De afgelopen 2 jaar heeft de gemeente Medemblik maar 1 klacht binnengekregen over het stoken van afval in de openlucht en acht meldingen van overlast door het stoken van een houtkachel/allesbrander,vuurkorf of openhaard.

  • Simon Koopmanstraat Wervershoof: overlast rook kachel;
  • Balkweiterhoek Zwaagdijk: overlast rook van stoken;
  • Heemraadstraat Medemblik: overlast rook verbranden huisvuil in vuurkorf;
  • Lange Deelelaan Andijk: overlast rook open vuur;
  • Park Benningbroek: overlast rook open vuur;
  • Oosterstraat Benningbroek: overlast rook open vuur;
  • Essenlaan Abbekerk: overlast rook vuurkorf;
  • Wervershoof: overlast rook vuurkorf.

De woordvoerder van de gemeente Medemblik laat weten dat: “Als er binnen gestookt wordt, dan wordt gecontroleerd of de kachel voldoet aan de wet- en regelgeving. Verder wordt er niet handhavend opgetreden tegen stookoverlast. Dit staat ook vermeld op onze website.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.