20.7 C
Medemblik
13 juli 2020 20:13
Medemblik Actueel.

40 jaar damesbiljart in Wervershoof

WERVERSHOOF – Ruim veertig jaar geleden droomde Corrie Bot, dat zij een damesbiljartclub had opgericht. Na een dag hard werken en een feest in de zaal in haar café ‘t Fortuin, praatte zij met anderen nog wat na. Zij vertelde van haar droom, waarop iemand zei: “waarom doe je het niet”. En zo geschiedde, een nieuwe vereniging werd opgericht.

Samen met Riet Bruin wordt zij 40 jaar later op 12 oktober 2016 tijdens het jubileumfeest gehuldigd vanwege het 40-jarig lidmaatschap. De bloemen zijn er ook voor Mart Bakker (27 jaar) en Thea Botman (37 jaar) vanwege hun ‘vergeten’ 25-jarig jubileum. Een mooi gebaar van het feestcomité. Met Ans Steltenpool en Gerda Boon wordt even teruggeblikt.

De eerste jaren beginnen de dames in ‘t Fortuin met vlotbruggen om het biljarten zelf enigszins onder de knie te krijgen. Een lastig spelletje, waarbij je de 25 punten bijna altijd miste en de bal ver weg rolde van de vlotbrug. De oefeningen leiden vervolgens tot het echte biljarten, libre. De eerste lessen worden gegeven door Nico Bot en de biljartmeester Jaap Koomen. Al rap krijgen de vrouwen het libre onder de knie. Het spel wordt steeds serieuzer en een eigen competitie begint, waarbij vanaf 1984 wordt gestreden om de Jaap Koomen wisseltrofee. Op regionaal niveau doen de dames tijdens toernooien ook van zich spreken.

In 1996 kopt het Noordhollands Dagblad zelfs met de kop ‘Dames voeren de boventoon’. De krant doet verslag van het toernooi in Abbekerk, waar de mannen de grootste problemen hebben met hun tegenstandsters Mart Bakker en Riet Bruin. De laatste jaren speelt men alleen nog de eigen competitie in clubverband. Het gaat vooral om het spelletje zelf en de gezelligheid, hoewel elke dame er alles aan doet om toch wel te winnen. Eigenlijk heeft men voor het mooie tekort leden, zodat een klemmende oproep aan andere vrouwen in het dorp wordt gedaan om zich als lid te melden bij GIA via Riet Bruin, telefoonnummer 0228585339. GIA is de afkorting van de naam van de vereniging ‘Gang Is Alles’.

Veertig jaar damesbiljart in Wervershoof. De leden kunnen thuis in alle rust nog nagenieten van het jubileumboek, dat door Ans en Gerda is samen gesteld. Foto’s van toen en nu, maar ook krantenknipsels met verslagen en uitslagen van de toernooien en een overzicht van de contributiebetalingen van 1976, slechts 25 gulden per dame. Een mooi boekwerkje!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?