Medemblik Actueel.

Schaakvereniging de Pionier: ‘stelling Theo Laan vakkundig om zeep geholpen’

ABBEKERK – Tijdens de interne competitie van schaakvereniging de Pionier in Abbekerk gingen de stukken weer vechtend over de schaakborden. Tijdens de 3e,4e en 5e ronde van deze interne competitie moest vooral Theo Laan het ontgelden. in de 4e ronde werd zijn sterke stelling (met zwart) vakkundig door Kees Haakman om zeep geholpen, beteuterd door het verlies bestelde Theo Laan dan maar een biertje om de slachtpartij te vergeten.

Dale Neijzing mocht het met de witte stukken proberen tegen Lukas Boots. Lukas is op papier een veel sterkere tegenstander dan Dale, maar de partijen tussen deze twee spelers zijn altijd interessant. Zo ook deze. Rond de 5e zet denkt Dale een paard te kunnen ‘offeren’. Niet zomaar een offer, want Dale denkt er weer 3 pionnen mee terug te winnen. Helaas blijven het er maar bij 2. De druk op de stelling van Lukas blijft een flinke tijd gehandhaafd, maar Lukas weet zich onder de druk vandaan te spelen. Daarna wordt langzaam maar zeker de stelling van Dale verzwakt en trekt Lukas de winst naar zich toe. 0-1.

In de vijfde ronde viel er wederom een ‘Konings Gambiet’ waar te nemen in de wedstrijd tussen Arnold en Gerco. Er wordt dan ook gefluisterd dat Arnold een abonnement heeft op deze opening. Wel mag gezegd worden dat door deze opening het regelmatig een zeer interessante partij wordt. Ik hoor de hersenen kraken van beide heren. Gerco heeft wel een voorsprong in tijd, maar kan hij dit ook ombuigen tot winst? De tijd begint erg te dringen voor Arnold. Gerco maakt een (belangrijke) pion zet en door deze pion zet valt het doek definitief voor Arnold. Niet in woorden uit te drukken, maar het was een spectaculaire partij.

In de partij tussen Theo en Jouke is er iets vreemds. Theo heeft de twee paarden van Jouke kunnen bemachtigen. Jouke heeft hiervoor in de plaats twee pionnen van Theo ‘gepakt’. Geen goede situatie voor Jouke en Jouke verliest uiteindelijk, ondanks heldhaftig verzet, de partij.

De partij tussen Lukas en Kees groeit uit tot een ware ‘kraker’ van jewelste! Een interessante stelling ontstaat vanwege 4 pionnen op een rij. Verticaal. Twee witte pionnen van Lukas tegenover twee zwarte pionnen van Kees. Dit maakt het spel flink lastig voor beide spelers, want normaliter is zo’n stelling een verzwakking (dubbelpionnen). Er wordt flink geschoven met de houten stukken en het gaat gelijk op. Uiteindelijk komt er een ruil van stukken op het bord en hiermee maakt Kees een fout, waardoor hij een stuk achter komt te staan. Gelukkig voor Lukas, want nu kan hij op zijn gemak de partij in zijn voordeel beslissen. Lange tijd zag dat er niet zo uit en Kees heeft het Lukas erg moeilijk gemaakt. Wie weet een volgende keer….

Voor meer informatie, zoals de ranglijst: www.depionier.eu.

 

Reageren via facebook