Schaakvereniging de Pionier neemt afscheid van een boeiende ‘stukjesschrijver’

ABBEKERK – Schaakvereniging de Pionier heeft afscheid moeten nemen van Victor Groeneveld als de boeiende ‘stukjesschrijver’ van de schaakvereniging uit Abbekerk.

In een woord van dank zegt zijn opvolger Dale Neijzing: ,,Als eerste willen wij Victor Groeneveld ontzettend bedanken, voor zijn tomeloze inzet voor schaakclub ‘De Pionier’. Zowel in de functie als tegenstander achter het bord, als penningmeester en als zeer boeiend ‘stukjesschrijver’. Victor, bedankt! Ondergetekenden zullen proberen de stukjes boeiend te houden, maar dat zal nog lastig worden in vergelijking met het zware geschut waarmee Victor zijn aanvallers aan flenters schoot, maar ook verdedigde….

De leden druppelen rond 20:00 ‘Het Nieuwe Bonte Paard’ binnen. Snel wordt het programma van vanavond bekend gemaakt en vinden de leden hun plek achter het bord. De eerste zetten worden gedaan. Vanaf mijn positie kijk ik naar Arnold Velthuis, die tegen Theo Laan schaakt. Arnold met wit. Ik zie het al snel: Arnold speelt het ‘Konings Gambiet’. Arnold offert met deze opening een pion. ( d.w.z. Arnold geeft een pion weg en hoopt hierdoor een betere positie te verkrijgen). Theo Laan accepteert dit gambiet, want hij slaat ook de pion. Theo vindt het maar lastig, zo zegt hij tijdens het spel. Dat blijkt, want Theo verliest uiteindelijk. Arnold vraagt aan mij of ik dit gambiet nog expliciet wil vermelden in het verslag. Arnold, bij deze!

Gerco Stapel schaakt met wit tegen Kees Haakman. De oplettende lezer mag het niet ontgaan zijn, dat Gerco een veel sterkere speler is dan Kees Haakman. Toch weert Kees zich kranig tegen de enorme pionnenmacht van Gerco. Helaas was de weerstand van Kees niet genoeg om van Gerco te kunnen winnen en een remise is het ook niet geworden. Gerco gaat er met het volle punt vandoor.

Dale Neijzing schaakt vanavond, met wit, tegen Bas Hoepelman. In theorie is Bas een sterkere speler, maar Bas schaakt de laatste tijd veel minder dan voorheen. Het gaat lange tijd gelijk op en Bas verslikt zich in een zet, waardoor hij een kwaliteit achter komt te staan(in theorie is een Toren meer waard dan een Loper, respectievelijk 5 punten en 3 punten). Er wordt nog door geschaakt, maar Bas geeft het op. Dale was niet helemaal overtuigd van de opgave(en dus zijn winst) van Bas en vroeg om uitleg. Bas gaf aan dat hij geen voordeel meer zag in zijn eigen stelling en vond doorspelen zinloos.

En zo eindigt de 2e speelronde. Wit wint alle partijen. De uitslagen van de eerste speelronde houdt u nog van mij tegoed, want die heb ik niet binnengekregen en zelf was ik niet aanwezig. Ook verwijs ik u naar de site www.depionier.eu voor meer informatie.

Opgemerkt mag worden dat er nog veel ruimte is voor thuisschakers, recreatieschakers, beginnende schakers en gevorderde schakers. Schroom niet om contact op te nemen met een van de leden voor meer informatie. Wij zorgen ervoor dat er een kop koffie, een lekker koekje en een schaakbord klaarstaat! Dit alles op donderdag avond, vanaf 20:00.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.