Medemblik Actueel.

Algemeen

Na vijftien jaar aankijken tegen horizonvervuiling is Siem Zeilemaker nu blij.

MEDEMBLIK – Vier windmolens voor de kust van Medemblik worden deze week gesloopt. Tot grote vreugde van de inwoners van het West-Friese stadje. ‘Dit is gewoon horizonvervuiling’.

Twee jaar geleden viel een wiek van de molens af. De conclusie van NUON luidde: metaalmoeheid. Om te voorkomen dat de andere drie molens ook stuk zouden gaan, werd besloten ze allemaal te verwijderen. Deze week gebeurt dat.

Lees ook: Windmolen IJsselmeer verliest de wieken

“Ik heb er vijftien jaar tegenaan gekeken en mij net zo lang eraan geërgerd”, aldus Siem Zeilemaker. Hij staat niet alleen. Een kleine rondvraag leert dat vrijwel iedereen blij is dat de molens weg gaan en het weidse uitzicht over het IJsselmeer terugkomt.

Zo ook de bewoner van een woning die over de dijk zo over het water uitkijkt. “Het is een prachtig plaatje met één storende zender. Mijn plaatje wordt straks mooier.”

Eerbetoon

Voor Siem is er nog een reden waarom hij het goed vindt dat de molens worden verwijderd. De as van zijn overleden vader en broer is uitgestrooid op de dijk. “Zij hielden net als ik van het weidse uitzicht. Met het verwijderen van de molens is ook hun plekje in oude glorie hersteld. Dat vind ik een eerbetoon aan mijn vader en broer.”

Reageren via facebook