Financiële problemen kerken West-Friesland.

ABBEKERK – De kerken die in het bezit zijn van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk Midden-West-Friesland zit financieel zo krap bij kas dat er geen andere optie meer rest dan gebouwen te gaan verkopen. Er is te weinig geld in kas om de onderhoud van deze gebouwen nog langer te kunnen doen.

De kerkenraad heeft de betrokken kerken gevraagd om stichtingen te gaan vormen waar de gebouwen in worden ondergebracht, zo ook in Abbekerk waar besloten is om een stichting te gaan oprichten om zo de kerk van de kerkenraad voor een zacht prijsje te kunnen overnemen.

Bestuurslid van de stichting Chr. van Saarloos vertelt ,,Weinig geld meegeven, alle bezittingen van de kerk zelf behouden, was het motto. Bij de overname, vijf jaar geleden, is veel bezit overgegaan. 47 hetare land en meer dan 2 miljoen aan liquide middelen zijn aan de nieuwe kerkenraad toegevoegd.” 

De stichting (in oprichting) staat op het standpunt dat een rechtvaardige deling van geld op zijn plaats is. Alle leden van de gemeente hebben deze bezittingen door de jaren heen, niet zonder moeite, bijeen gebracht. Zij gaan dan ook niet akkoord met een mager bod van de kerkenraad. De penningmeester van de kerk, de heer Paul Verhoef, gaat, als een soort, Ebenezer Scrooge op de pot met geld zitten. Veel geld is nodig om de kerk weer leefbaar te maken. Wat er overblijft, is een totaal verwaarloosd gebouw, dat eigenlijk alleen maar water en winddicht is. Zij hebben geen trek om met de pet rond te gaan, als dat niet strikt noodzakelijk is.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.