Medemblik Actueel.

Bedrijven Gezondheid

Jumbo en Lidl stoppen verkoop producten met kankerverwekkende oliën

MEDEMBLIK – Lidl gaat als eerste supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun voedingsmiddelen met gevaarlijke minerale oliën in verpakkingen. Ook Jumbo heeft eisen hierover opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, al gaan die minder ver.

Dat maakte voedselwaakhond foodwatch vandaag bekend. Lidl en Jumbo hebben de maatregelen bevestigd,meldt NH vandaag.

Het gaat om de gevaarlijke minerale oliën moah en mosh (afkortingen van koolwaterstoffen). Die zouden tot kanker en orgaanschade kunnen leiden. De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de verpakkingen aantasten.

Albert Heijn
Albert Heijn en Aldi lieten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. “Dat is erg teleurstellend. De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten”, zegt Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij foodwatch.

Uit onderzoek van de voedselwaakhond bleek eerder al dat een groot deel van de alledaagse voeding in Nederland – zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag – vervuild is met de betreffende stoffen. Bijna de helft van de onderzochte producten bleek verontreinigd met moah en 92 procent met mosh.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uitte eerder al haar zorgen over de vervuiling van voedsel met de oliën. Foodwatch roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen. “Stoffen als moah waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben”, aldus Van de Wouw.

Reageren via facebook