Medemblik Actueel.

Gezondheid

Albert Heijn Nibbixwoud gaat de strijd met suiker aan.

NIBBIXWOUD – Supermarkt Albert Heijn gaat de strijd aan met suiker. Vanaf eind dit jaar zullen honderd producten van het eigen merk in de schappen liggen die minder suiker bevatten.

In producten als yoghurt, vla, ketchup en koekjes wordt de hoeveelheid suiker tussen de 10 en 40 procent verminderd. Ook worden nieuwe producten toegevoegd, zoals yoghurt voor kinderen, zonder toegevoegde suiker,meldt onze nieuwspartner NH.

Ook komt er een informatiewijzer bij het frisdrankschap, waarop consumenten kunnen zien hoeveel calorieën en suikers er in een drankje zitten.

Bewust
De supermarkt wil consumenten geleidelijk laten wennen aan minder suiker. “Steeds meer consumenten gaan bewuster met suiker om”, aldus een woordvoerster. Het streven is om producten minder zoet te maken, en suiker te weren, zegt ze. In sommige gevallen zal de suiker vervangen worden door andere zoetstoffen. “Dat is in sommige gevallen niet te voorkomen.”

Verborgen suikers

Houd je vast: bijna alle kant-en-klare producten die je koopt in een potje, pakje of zakje zitten bomvol suiker. Dacht je gezond een avondje te wokken met een kant-en-klare woksaus uit het schap van de supermarkt? Wacht dan even en lees eerst de ingrediëntenlijst. Dikke kans dat het eerste of tweede ingrediënt suiker is en dat jouw woksausje dus voor het grootste gedeelte uit suiker bestaat. Helaas is dit niet alleen bij woksauzen het geval. Ook pasta- en slasauzen kunnen er wat van. Ach, in vrijwel alles wat je voorverpakt koopt, zit een flinke schep suiker. Helaas voor de consument staat dit zelden duidelijk aangegeven op de voorkant van de verpakking.

Een mooi voorbeeld hiervan is Peijnenburg Complete Start Vezels. Peijnenburg beweert dat dit een verantwoord ontbijt is, maar vertelt je er niet bij dat het product voor circa 30% uit suiker bestaat! Kijk je op de ingrediëntenlijst dan zie je het zelf. Het eerste ingrediënt: ja hoor, glucose-fructosestroop; een suiker!

Reageren via facebook