Avondklok verlengd tot 30 maart, geen verdere versoepelingen, Horeca blijft dicht.

MEDEMBLIK – Het OMT. heeft het kabinet geadviseerd om de avondklok tot eind deze maand te verlengen en ook geen verdere versoepelingen door te voeren. Pas in april, mits de cijfers eindelijk eens echt gaan dalen en het R-getal onder de nul gaat komen, is er meer ruimte voor versoepelen zoals de terrassen weer open, mogen de HBO’s  en Universiteiten weer fysiek les gaan geven en gaat het winkelen verder worden uitgebreid door meer mensen per vierkante meter toe te staan.

Ook dan zal worden besloten of de buitensporten voor volwassenen weer wordt toegestaan, de grens ligt nu tot 27 jaar. De avondklok blijft in stand maar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zullen mensen die kunnen aantonen dat zij buiten zijn om te stemmen of die werken in het stembureau en daarom na 21.00 uur nog buiten zijn geen boete krijgen. Dit is waar het kabinet aanstaande maandag tijdens de persconferentie mee zal komen.

Een ander zwaar beladen onderwerp is het vaccinatiebewijs. Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om mensen meer vrijheden te geven als ze over een vaccinatiebewijs beschikken of een sneltest hebben gedaan met een negatieve uitslag. Bronnen rondom het kabinet zeggen er duidelijk bij dat er geen sprake is van verplicht vaccineren, wie niet wil hoeft zich niet te laten vaccineren.

Buiten Nederland gaan de Scandinavische landen in navolging van de Zuid-Europese landen samen met Oostenrijk vrijwel zeker een vaccinatiebewijs vragen aan toeristen die in deze landen op vakantie willen gaan. Oostenrijk trekt samen met de Zuid-Europese landen op en vraagt de Europese Commissie met een verplicht vaccinatiebewijs te komen voor mensen van buiten deze landen die op vakantie willen komen naar 1 van deze landen.