PWF klaar met werkwijze WerkSaam

 MEDEMBLIK – De fractie van PWF is helemaal klaar met de werkwijze van WerkSaam, de opvolger van o.a. OpMaat. WerkSaam was eerst een sociale werkplaats voor mensen met een beperking. Deze mensen hebben een CAO.Na 2015 is er geen nieuwe instroom van SW ers geweest en zijn bijstandsgerechtigden te werk gesteld zonder loon, maar met behoud uitkering. 

Sinds 2016 is WerkSaam een reïntegratiebedrijf geworden. Dit is landelijk ook in opkomst.  Men biedt bijstandsgerechtigden aan op de arbeidsmarkt. Voor de SW mensen is dit akkoord, zij hebben nog een cao. Voor de bijstandsgerechtigden is dit niet zo. Zij worden onder de minimum norm  aangeboden, zodat de werkgever zeer goedkope arbeidskrachten heeft. Dit is uitbuiten van de bijstandsgerechtigden. Zij worden aanbesteed onder de cao prijs.Dit is oneigenlijke concurrentie met de gewone banen. Dit heet verdringing op de arbeidsmarkt.. Zij hebben geen werknemersrechten: ze kunnen niet vrij krijgen voor sollicitaties etc. Zij hebben geen functioneringsgesprekken, hebben geen plan van aanpak in hun doelstelling. Krijgen geen maatwerk.

Nu is ook de flextensie ingevoerd bij WerkSaam:  werkgevers hebben vacatures: via een uitzendbureau krijgen ze goedkope arbeidskrachten vanuit WerkSaam: Ze betalen dan 11,75 per uur en WerkSaam levert dan alle cao’s. De uitkeringsgerechtigden krijgen 1.50 per uur meer dan de bijstandsnorm  en werken zonder cao. Als ze hierover klagen komt er korting op de uitkering: onder de tucht van de participatiewet.. De sancties hiervan is dat ze niet meer kunnen voldoen aan hun eerste levensbehoefte: huur betalen etc.

Siem Zeilemaker en Pieter Koning van de PWF-fractie in de gemeenteraad van Medemblik vragen zich dan ook hardop af of bijstandsgerechtigden wel geholpen zijn met de flextensie om te terug te keren op de arbeidsmarkt. Siem Zeilemaker: ,, Er wordt op deze manier betaald werk vernietigd en treedt er verdringing op de arbeidsmarkt op.”

Binnen de groep bijstandsgerechtigden is er verzet aan het ontstaan maar vanwege de sancties die op het weigeren van werk ligt durven zij hier niet mee in de openbaarheid te treden. Zeilemaker en Koning vragen zich dan ook openlijk af of de gemeente Medemblik hier wel van op de hoogte is en hier rekening mee heeft gehouden.  Maar ook het werken zonder loon moet worden gestopt vinden Zeilemaker en Koning, al was het alleen maar om de arbeidsverhoudingen gezond te houden. 

De 17 gemeenten in Noord-Holland-Noord hebben een regionaal arbeidsmarktbeleid platform opgericht, dit platform heeft 4 doelstellingen:

  1. van werk naar werk
  2. school naar werk
  3. uitkering naar werk. Veel subsidies gaan hierheen: Via een werkgeversservicepunt wil men de doelstelling halen van 575 extra banen in NHN. Nu zijn er al 486 extra banen gecreëerd.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.