Medemblik Actueel.

Regionieuws

Uniek scholeksternest ligt in polder de Berkmeer bij Obdam

Regionieuws – Op zaterdag 26 maart, om 13.00 uur om precies te zijn, vond Harrie Ootes het eerste scholeksternest van Nederland. Dit nest is om meerdere redenen uniek te noemen. Zolang de registratie van de eerste legsels bestaat is slechts twee keer eerder een vroeger legsel van een scholeksterpaartje gevonden.

Het is overigens nu voor de derde maal dat het eerste scholeksternest van Nederland in de regio Obdam/Hensbroek gevonden is. Het meest unieke is wel dat het nu een compleet legsel betreft, een legsel met vier eieren is nooit eerder zo vroeg in het voorjaar gevonden. Dat juist Harrie Ootes dit is vond is geen toeval, deze geboren en getogen Obdammer is in het voorjaar vaak in de polders te vinden opzoek naar weidevogellegsels.

Harrie Ootes bij het eerste Kievitsei
Harrie Ootes bij het eerste Kievitsei

Harrie was er ook heel vroeg bij met de vondst van zijn eerste kievitsei. Het nest van dit enthousiaste scholeksterpaartje ligt slechts op een tientalmeters van het al evenzo enthousiaste kievitspaartje. Deze weidevogelpaartjes, samen met nog zeven andere kievitpaartjes, hebben er zeer verstandig aan gedaan door een veilig plekje te kiezen in de polder Berkmeer op een maïsakker van de gebroeders Pieter en Theo Dekker.

Deze melkveehouders werden in 2007 als eerste gekroond tot de Weidevogel-vriendelijkste boeren. In het broedseizoen worden er meer dan honderd weidevogelnesten gevonden en beschermd op de percelen van deze broers. Veel aandacht besteden zij aan het vlieg-vlug worden van de weidevogelkuikens. Tot 2015 ging dit nog met behulp van een natuursubsidie. Door de verzwaarde eisen, 10% van het bedrijfsoppervlak niet maaien voor 1 juni, kunnen de broers niet meer aan de gestelde eisen voldoen.

Ondanks het wegvallen van de subsidie zal hun inzet gelukkig niet minder zijn, dit geldt trouwens ook voor hun collega boeren in de polder Berkmeer. Een voorspoedige opgroei van de jonge scholeksters die nu nog in het ei zitten lijkt hiermee verzekerd.

Reageren via facebook