U mag weer gratis compost komen halen…

Medemblik – Inwoners van de gemeente Medemblik kunnen zaterdag 19 maart gratis compost afhalen op verschillende locaties in de gemeente. Wie interesse heeft mag een aantal zakken of zelfs een aanhanger vullen met compost.

De locaties waar de compost af te halen is, zijn: bij de vergistingsinstallatie aan de Koggenrandweg in Middenmeer (van 8.00 tot 15.00 uur), bij de gemeentewerf aan het Raadhuisplein in Wognum (van 8.00 tot 12.00 uur), bij de volkstuinen aan de Kleiakker in Andijk (van 8.00 tot 12.00) uur en bij de volkstuinen naar de toeristenkerk in Onderdijk (van 8.00 tot 12.00 uur). Opgelet! Het is verplicht om de aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als dit niet gebeurt. 

HVC en de gemeente Medemblik willen de inwoners van Medemblik met deze actie bedanken voor het scheiden van uw groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een goede grondstof voor de bodem. Elke volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen. Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

Meer informatie over het scheiden van afval vindt is te vinden op www.indegoeiebak.nl.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.