13.5 C
Medemblik
24 oktober 2020 02:21
Medemblik Actueel.

Action zet de FNV buiten de poort

ZWAAGDIJK-OOST – Vakbond FNV is door de leiding van Action niet langer welkom als onderhandelingspartner bij de CAO-onderhandelingen. Action zegt dat zij niet toestaan dan een handje vol mensen het voor 15.000 werknemers verpesten en voert een eigen CAO in die door de Ondernemingsraad wordt ondersteund.

Action volgt hiermee de stap die eerder door Jumbo is gezet die eerder al de FNV buiten de poort zette en een eigen CAO invoerde. Action laat weten dat de onderhandelingen zo goed als klaar waren en een akkoord onder hand bereik lag toen de FNV ineens met een veel hogere looneis kwam waarover niet te onderhandelen was. 

Bij Action werken een kleine 300 mensen die lid zijn van de FNV en van deze groep heeft maar 20% gestemd over de eis van de FNV en van deze 20% was tweederde voor het voorstel van de  FNV en een derde voor het voorstel van Action.  In de Telegraaf erkent de FNV dat zij bij Action maar een handje vol leden hebben en zegt dat zij bij hun looneis van 3.5% blijven en dat daar niet over valt te onderhandelen. In de nieuwe CAO die nu klaar ligt krijgt het personeel van Action 2% .

Ondertussen zeggen cao-deskundigen dat deze stap van Jumbo en Action het voorbeeld zullen zijn voor meer bedrijven om buiten de vakbonden een CAO af te sluiten voor hun personeel.  Henk Strating, Cao-deskundige zegt in de Telegraaf: “De kans is groot dat dit vaker gaat gebeuren. Werkgevers kunnen makkelijker tot zo’n stap overgaan als de organisatiegraad van de vakbond laag is. De kans op acties is dan klein. Er zijn voorbeelden van bedrijven die een cao afsluiten met de or en daarvan heb ik nooit gehoord dat dat slecht is.

Reageren via facebook