U kunt weer gratis compost komen scheppen

Medemblik – Op zaterdag 19 maart kunt u gratis compost ophalen. Uw gft-afval vormt de basis voor compost en groen gas. U kunt een aantal zakken of een aanhanger meenemen om uw compost in te vervoeren.

Ophaallocaties: Op 19 maart kunt u op deze locaties gratis compost ophalen:

  • – Middenmeer: 8.00-15.00 uur, vergistingsinstallatie Koggenrandweg 1
  • – Wognum: 8.00-12.00 uur, gemeentewerf Raadhuisplein 2
  • – Andijk: 8.00-12.00 uur, volkstuinen aan de Kleiakker
  • – Onderdijk: 8.00-12.00 uur, volkstuinen naast de toeristenkerk Onderdijk 15.

HVC en de gemeente Medemblik willen u met deze actie bedanken voor het scheiden van uw gft-afval. Uw etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een supergrondstof voor de bodem. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit.
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

Meer informatie
Het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als u dit niet doet. Meer informatie over gft en het scheiden van afval vindt u op www.indegoeiebak.nl. Op www.compostdag.nl vindt u meer informatie over de compostdag.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.