Medemblik Actueel.

Den Ouden Doosch – met paard en wagen door hauwert.

Hauwert – In onze ontdekkingsreis door de kernen van de gemeente Medemblik zijn wij vandaag aangekomen in het pitoreske Hauwert. Op de foto een man met zijn paard en wagen en een baal hooi erop. Voor de mensen die een beetje thuis zijn in Hauwert herkennen direct de plek waar deze foto is genomen. Zo ongeveer ter hoogte van de boerderij van Klaver en dan kijkend richting Wervershoof.

Het dorp Hauwert heet van oorsprong Bokswoude. Later ontstond er een tweede kern van bewoning die Nije Bokswoude werd genoemd. Uiteindelijk veranderde Bokswoude in Ald Bokswoude. De plaatsnaam zou verwijzen naar een bos met venijnbomen, (Taxus), en derhalve zou Bokswoude dan betekenen (Nieuwe) plaats bij het venijnbomenbos. Bokswoude is al een oude plaats, maar hoe oud precies is niet bekend, men denkt dat de plaats tussen 500 en 950 moet zijn ontstaan. In de 15e eeuw komt de huidige plaatsnaam voor als Hauwaert en in 1639 de huidige spelling Hauwert. De naam zou verwijzen naar de Jeneverbessen, een afgeleide benaming van het Germaanse Halahdrôthu.

Reageren via facebook