14 C
Medemblik
24 mei 2020 17:31
Medemblik Actueel.

Den Ouden Doosch – De pastorie van Onderdijk

Onderdijk – Vandaag gaan wij naar Onderdijk naar de tijd dat Onderdijk nog echt onder aan de dijk lag, het dorp werd in tweeën gesplist door de voormalige Westfriese Omringdijk. Op de foto ziet u de Room Katholieke Pastronaat en Pastorie in Onderdijk in al zijn glorie.

De historie van Onderdijk

De oorsprong van het dorp is terug te voeren tot de Middeleeuwen. De plaats ontstond als kleine kern die onderaan de dijk lag, eerst alleen aan de westzijde. Het dorp breidde zich later ook ten oosten van de dijk uit, daar een tweede dijk (wakerdijk) de functie van de eerste overnam, waardoor de oorspronkelijke dijk de slaperdijk werd. Het tussenliggende land werd Nes genoemd en gebruikt voor tuinbouw.

Het dorp ligt ingeklemd tussen het binnenmeertje De Groote Vliet, (een verbreding van het riviertje de Kromme Leek), en het IJsselmeer. Een uitstulping in De Groote Vliet, het Hop genaamd, is een overblijfsel van de open verbinding tussen de Kromme Leek en de Zuiderzee op die plaats. Het dorp is vanouds een tuinbouwdorp, waarvan de meeste inwoners met een schuit hun akker in de vaarpolder moesten bereiken. Traditionele gewassen waren wortels, uien, kool en bloembollen. In de gemeente-atlas van 1869 wordt melding gemaakt van ” Onderdendijk”. De dijk liep vanaf de huidige Simon Koopmanstraat in Wervershoof (die in de atlas “de Bulledijk” wordt genoemd) richting de stad Medemblik.

Reageren via facebook