14.1 C
Medemblik
23 mei 2020 22:40
Medemblik Actueel.

Kinderen Kuyperschool Andijk op bezoek bij bewoners Sorghvliet

Andijk – Kinderen van groep 5 en 6 van de Kuyperschool in Andijk hebben eind vorige week een bezoek gebracht aan de bewoners van Sorghvliet. Er is samen gesproken over vroeger. Daarbij kwamen diverse onderwerpen aan bod, zo ook de dijkdoorbraak van honderd jaar geleden. Ook werd samen gespeeld met allerlei (bord)spellen uit de vroegere tijd. Dat leverde mooie en waardevolle momenten op. Zowel voor jong als oud.

De kinderen en de bewoners van Sorghvliet hebben weer volop genoten. Dit is niet de eerste keer dat ze samen waren en met elkaar in contact kwamen. Dit keer waren een mevrouw van 97 en een meneer van 90 jaar gevraagd om iets te vertellen over vroeger. De dijkdoorbraak hebben ze zelf uiteraard niet meegemaakt, maar wisten wel veel te vertellen over dat wat hun ouders hadden doorstaan. Ook leuke onderwerpen kwamen aan bod. Hoe werd er vroeger bijvoorbeeld gespeeld, toen er nog geen computers, tablets en mobieltjes waren? En hoe zagen die spelletjes er uit?

In diverse ruimtes in Sorghvliet waren diverse spellen uitgestald. Deze werden dan ook volop en fanatiek gebruikt door zowel jong als oud. Dat leverde mooie momenten op. Sommige kinderen vonden het allemaal behoorlijk indrukwekkend en waren erg betrokken bij de ouderen. Er werd door diverse leerlingen aan de leerkrachten zelfs voorgesteld om ze ook op school een keer uit te nodigen. Zodat deze mensen ook een keer bij hun op school komen kijken. Ook zei een leerling: “ik word er altijd zo lekker rustig van als ik bij oudere mensen ben.” 

Vanuit het Wijkteam Oost ontstond vorig jaar het idee om de jongere en oudere generatie meer met elkaar te verbinden. Dus met andere woorden: meer kennis met elkaars wereld te laten maken. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het voor wederzijds respect zorgt. De directie van de Kuyperschool en Sorghvliet gingen in op dit verzoek en zo ontstonden er al gauw veel leuke ideeën, zoals dit uitwisselingsprogramma.

Reageren via facebook