PWF: ‘onderzoek naar veiligheidsregio schokt ons hevig’

Medemblik – Zwaar geschokt reageerde Pieter Koning van Progressief Westfriesland toen wij hem de uitkomst van het onderzoek verricht door RTVNH en EenVandaag naar het functioneren van de brandweer en de Veiligheidsregio aan hem voorlegden.

P. (Pieter) Koning (PWF)Pieter Koning: “Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat deze situatie ook in Medemblik van kracht is. Geheel in strijd met datgeen wij vorig jaar gehoord hebben van de commandanten. Alles zou goed gaan, wij moeten ons geen zorgen maken. als ik dit lees en hoor, moeten wij ons wel degelijk zorgen maken. PWF is van mening dat de brandweer voor 100% op orde moet zijn.

We hebben nog nooit zoveel geld aan de brandweer uitgegeven en hebben helaas nog nooit zoveel klachten uit de organisatie gekregen. Hier moet wat gebeuren, voordat er ongelukken gaan gebeuren. Dan praat ik niet over het niet komen bij een brand, dat zal wel geborgd blijven, maar over gevaar voor het personeel. Schokkend is ook de reactie van de heer Berends.

Als je als beleidsmedewerker niet weet wat er leeft onder je personeel, dan sla je de plank volledig mis. Er moet wat gebeuren, helaas ook in Medemblik.

Ondertussen werd ook duidelijk uit dit onderzoek dat ouderen maar het beste op de begane grond kunnen gaan slapen omdat de kans op overleven sterk is afgenomen als er brand uitbreekt. De Veiligheidsregio komt daarom ook met het advies dat ouderen maar op de benedenverdieping moeten gaan slapen.

Op de vraag van EenVandaag en RTVNH: “Ouderenbonden maken zich grote zorgen over het toenemend aantal ouderen dat thuis woont. Ze zijn bang dat er in de toekomst veel meer doden onder de senioren gaan vallen. Denkt u dat deze angst reëel is? Wat doet de brandweerleiding naast voorlichting over preventie om te voorkomen dat het aantal slachtoffers, zowel gewonden als doden, toeneemt?

Antwoord Mischa de Bruin van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord: “De zorg over de veiligheid van ouderen delen wij zeker. Het is helaas nu al in de slachtofferstatistieken te zien dat zij een kwetsbare doelgroep zijn. De overheid investeert in voorzieningen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen, zoals trapliften. Wij vinden het belangrijk dat als dit gebeurt, er tegelijkertijd nagedacht wordt over de veiligheid. We zoeken daarom de samenwerking met gemeenten, met de consulenten die bij bewoners thuis komen. We leren deze met ‘brandweerogen’ te kijken. Met relatief eenvoudige maatregelen kan het risico een stuk worden verkleind dat het slecht afloopt. Met een traplift kan een bewoner niet op tijd vluchten als er ’s nachts brand uitbreekt, dat hebben we helaas in de praktijk gezien. Is het dan wel verstandig om boven te slapen?

Minister in beraad over terugloop brandweervrijwilligers

Veiligheidsminister Ard van der Steur gaat om de tafel met de vereniging van brandweervrijwilligers, bonden en het Veiligheidsberaad om te praten over de terugloop in het aantal brandweervrijwilligers.

De minister deed de toezegging vandaag na vragen uit de Tweede Kamer. Daar is ongerustheid naar aanleiding van berichten van NH en EenVandaag over de terugloop van de brandweervrijwilligers. 

Door bezuinigingen en zorgen over de eigen veiligheid is er een daling van circa twee procent. Volgens Van der Steur ging het aantal van 2012 tot 2014 met 816 omlaag naar 20155. De bewindsman erkende dat er een “serieus probleem” is.

Nine Kooiman van de SP is één van de Kamerleden die druk op de ketel wil. “De werkvloer is het zat, de vrijwilligers voelen zich niet gehoord en er wordt geëxperimenteerd met veiligheid.” Van der Steur bezwoer dat de veiligheid nooit in gedrang mag komen.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.