Veel investeerders werden aangetrokken tot cryptocurrency tijdens de pandemie, maar op het moment gaat het wat slechter met de markt. De Bitcoin koers is bijvoorbeeld flink gedaald, maar veel experts verwachten dat dit op den duur weer stijgt. Het is bij cryptomunten eigenlijk normaal dat de koers fluctueert, wat te maken heeft met de volgende factoren.
Productiekosten
Nieuwe cryptocurrency-tokens worden geproduceerd via een ‘mining’-proces. De miners moeten een computer gebruiken om het volgende blok op de blockchain te verifiëren. Hoe meer concurrentie er is om een bepaalde cryptocurrency te minen, hoe moeilijker het is om te minen, omdat miners een ingewikkeld wiskundig probleem moeten oplossen om een blok te verifiëren. Dus de kosten om te minen nemen toe omdat het team krachtigere apparatuur nodig heeft, zoals computers, om succesvol te minen. Naarmate de miningkosten toenemen, neemt de waarde van de cryptocurrency ook toe. Miners zullen niet minen als de waarde van de valuta die ze minen niet genoeg is om hun kosten te compenseren. Dus zolang er vraag is om blockchain te gebruiken, zal de prijs moeten stijgen.
Vraag en aanbod
De waarde van cryptocurrency wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag sneller stijgt dan het aanbod, stijgt de prijs. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een vaste voorraad van 21 miljoen Bitcoins. Andere, zoals Ethereum, hebben geen voorraadlimiet. Sommige bestuursteams dicteren de voorraad van hun hele cryptocurrency, dus ze kunnen besluiten om meer tokens vrij te geven aan het publiek of ze te verbranden om de geldvoorraad te beheren. Sommige cryptocurrencies hebben manieren om bestaande tokens te “verbranden” – of te verzenden naar een onherstelbaar adres op de blockchain – om te voorkomen dat de circulerende voorraad te groot wordt. De vraag kan ook toenemen naarmate een valuta bekender wordt of het nut ervan toeneemt, vooral als het een investering wordt.
Concurrentie
Er zijn minstens 13.000 verschillende soorten cryptovaluta’s, en er worden er steeds meer gelanceerd. Hoewel het voor hen gemakkelijk is om te lanceren, is het moeilijk om ze levensvatbaar te maken, omdat ze een netwerk van gebruikers voor die cryptocurrency moeten opbouwen. Als er een nuttige toepassing voor de valuta op de blockchain is, kan het snel een netwerk opbouwen, vooral als het de beperking van een concurrent verbetert. Als een nieuwe concurrent momentum krijgt, vermindert het de waarde van een bestaande concurrent, waardoor de waarde ervan daalt en de waarde van de nieuwe valuta toeneemt.
Regelgeving
Regelgeving regelt hoe cryptocurrency wordt verhandeld, maar overheden hebben nog steeds niet de beste praktijken voor het reguleren van cryptocurrency, wat het een bijzonder riskante en volatiele investering maakt. Producten zoals exchange-traded funds (ETF’s) of futures-contracten kunnen beleggers meer toegang bieden en zo de waarde ervan verhogen. Regelgeving kan beleggers ook toestaan om met futures-contracten of opties tegen de prijs van cryptocurrencies in te zetten, wat de volatiliteit van cryptoprijzen kan verminderen. Regelgeving kan ook een negatieve invloed hebben op de vraag naar cryptocurrency. Als een bestuursorgaan de regels verandert, waardoor een cryptocurrency-investering uit de gratie raakt of niet meer wordt gebruikt, kan dit er ook voor zorgen dat de prijs van de cryptocurrency daalt.