De hoge inflatie zal inmiddels voor iedereen te voelen zijn. De prijzen in de supermarkt zijn in slechts één jaar tijd door het dak geschoten, net als de prijs bij de benzinepomp, en om over de energierekening nog maar te zwijgen. Gemiddeld zijn de uitgaven van huishoudens met tien procent gestegen. Dit komt grotendeels door de hoogte van de energierekening. Veel mensen met een variabel contract gaan het komende jaar het dubbele betalen van wat ze eerder betaalden. Hierdoor blijft er maandelijks nog maar weinig ruimte over . Dit betekent ook dat er minder geleend moet kunnen worden. Die conclusie kwam van de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB).
Daarom werden de regels met betrekking tot een lening aanvragen per 15 juli jl. aangescherpt. Met grote gevolgen. Mensen die eerst relatief makkelijk konden lenen, kunnen dat nu niet meer of voor een beduidend lager bedrag. Deze aanscherping is volgens de verenigingen echter noodzakelijk om mensen in bescherming te nemen. Nu de inflatie nog altijd stijgende is en niemand kan voorspellen wat dit de komende winter zal doen, blijft er maar weinig financiële ruimte over elke maand. Hierdoor bestaat de kans dat de mensen die nu lenen, uiteindelijk met grote schulden komen te zitten. Dankzij de verscherpte regels worden zij geholpen om verantwoord te lenen en worden grote schulden in de toekomst voorkomen.
Welk effect heeft de inflatie op mijn lening?
Lenen tijdens de inflatie heeft gelukkig niet enkel nadelen. Over het algemeen kunnen we stellen dat geld lenen in de periode nét voor de Oekraïne-oorlog bijvoorbeeld al heel gunstig was. Het bedrag wat toen werd geleend kon nog gebruikt worden om meer te kopen dan nu. Het geld was meer waard. Toen de inflatie startte werd niet alleen het geld minder waard, ook de schuld.
Naar verwachting zal de inflatie nog wel wat hoger worden de komende tijd. Ook de mensen die nu lenen profiteren dus nog even van dit kleine voordeel.
Geen effect op lopende leningen
Mensen met een lopende lening zullen voorlopig niets merken van de aangescherpte regels. Deze regels worden wel toegepast wanneer een nieuwe aanvraag wordt gedaan of zodra je de lening wilt oversluiten. In dat geval is de kredietverstrekker verplicht om rekening te houden met de nieuwe regels.
Geld lenen? Laat je informeren
Is het toch noodzakelijk om geld te lenen? Bijvoorbeeld om een grote reparatie aan de auto te laten uitvoeren? Je huis te verduurzamen? Of op een andere manier te investeren in jezelf of je woning? Dan is het goed om jezelf eerst te laten informeren. De aangescherpte regels maken het lastiger om veel te lenen, maar zeker niet onmogelijk. Weet waar je aan toe bent, wat je verder nog kunt verwachten en (belangrijker nog) laat goed berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen om comfortabel te kunnen leven en eventuele verdere financiële klappen in de toekomst op te vangen. Vergeet niet: geld lenen kost geld, dus doe dit altijd verantwoord.