MEDEMBLIK – Het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI) heeft in 2021 de Willem Wolff Prijs toegekend aan het Nederlands Stoommachinemuseum vanwege de inzet van het museum om zowel aanschouwelijk als virtueel de geschiedenis van de techniek in Nederland levend te houden. Zaterdag 5 maart is de feestelijke uitreiking en kan directeur Harry de Bles namens het museum de plaquette en bijbehorende geldprijs in ontvangst nemen.
De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek (SHT) en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis.
De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek benadrukte hij het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto ‘men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst’.
Het Nederlands Stoommachinemuseum voldoet hier ruimschoots aan. Immers het museum laat bezoekers niet alleen kennismaken met een unieke collectie werkend industrieel erfgoed uit het stoomtijdperk, het vertelt ook het bredere verhaal van de Industriële Revolutie. Om de collectie stoommachines ook in de toekomst werkend te kunnen blijven tonen, moet de nu nog aanwezige kennis voor het nageslacht worden vastgelegd.
Met succes was in samenwerking met OMNI VR al een virtuele instructievideo gerealiseerd voor het bedienen van de laatste kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’. Met het prijsgeld van € 2000 is de aanzet gegeven om alle grote stoommachines in de collectie van een dergelijk e-learning tool te voorzien. Zo is eind vorig jaar de virtuele instructiefilm voor het bedienen van de Backer & Rueb, de hoofdstoommachine van het gemaal, gereedgekomen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de opleiding van machinisten en stokers binnen het museum en bespaart niet alleen tijd, maar is ook een veilige manier van instructie. De benodigde kennis én ervaring wordt zo gewaarborgd en in stand gehouden.
Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
T: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl