Terwijl de gemeenten in de Kop samen met de provincie het ene logeerhotel naar het andere uit de grond willen trekken, bezinnen de Poolse arbeiders zich over de vraag of ze nog naar hier willen komen. Reden: de Poolse regering gaat belasting heffen over zijn of haar verdiensten in Nederland. Opeens is het minder aantrekkelijk om hier te komen werken. Straks zitten we met lege panden in de polder.
Experts hebben uitgerekend dat de Poolse migranten door de maatregelen er financieel op achteruitgaan. Het fenomeen op zichzelf is geen verrassing, want het vloeit voort uit belastingakkoorden tussen landen.
De maatregel geldt dus niet alleen voor Polen die in Nederland werken, maar ook voor arbeidsmigranten uit 15 andere landen. In totaal gaat het om 1 miljoen mensen. Kortom, het is de vraag of de arbeidsmigranten nog wel zin hebben om in Nederland te werken. De huisvestingsplannen kunnen hierdoor in een ander daglicht komen te staan. Of toch niet?
Polen ziet liever dat haar landgenoten in eigen land aan het werk zijn. Met het land gaat het economisch goed, aan de banengroei komt voorlopig geen einde en de lonen gaan omhoog. Waarom zou je dan naar Nederland gaan als je in je eigen land goed kan verdienen?
Er zijn wel uitzonderingen. Polen die slechts enkele maanden in het buitenland werken, worden vrijgesteld. Andersom kan een Poolse vrijgezel boven de 26 jaar een extra heffing van ongeveer 2000 euro krijgen. Wegwezen dus als je 27 wordt. Werkgevers hier kunnen migranten proberen te houden door ze te trakteren op een gratis abonnement op de sauna of de sportschool, maar ik vraag me af of dit veel zal helpen.
Onmisbaar worden arbeidsmigranten genoemd. Is dit echt zo? Mensen in de zorg, bij de politie en in het onderwijs zijn onmisbaar voor het land, niet de arbeidsmigranten. Dat is zo’n onzin. De vraag die nooit wordt opgeworpen is waarom de bedrijven die zeggen het niet zonder arbeidsmigranten te kunnen stellen, niet besluiten zelf te verhuizen naar Polen of Bulgarije? Adagium is dan: bedrijf vestigt zich daar waar de arbeiders zijn en niet andersom.
Hoeveel rozenkwekers zijn er niet naar Afrika gegaan? Nederland is er niet slechter door geworden. Intussen blijft het een zooitje in de Kop van Noord-Holland. De reden is dat veel migranten zich niet laten inschrijven in de gemeentelijke Basisregistratie en dus hier ‘illegaal’ verblijven.
Wie langer dan vier maanden in Nederland verblijft, is wettelijk verplicht zich in te schrijven. Uit cijfers blijkt dat zeventig procent langer verblijft. Een kwart miljoen schrijft ze niet in (Bron: Investico). De gemeenten hebben geen idee hoeveel migranten er rondlopen in hun gebied. Onderzoeksbureaus doen er een gooi naar. Daarom is het provinciaal onderzoek naar locaties op drijfzand gebaseerd.
Hoeveel arbeidsmigranten er over een kleine tien jaar zullen zijn, is lastig te voorspellen. Er is mijns inziens wel reden om na te denken over een toekomst zónder arbeidsmigranten. Ze kunnen in hun eigen land niet gemist worden.
Eugeen Hoekstra
Via mediapartner: Noordkop Centraal