MEDEMBLIK – Blowen is een veel voorkomende verslaving in Nederland. Een verslaving aan wiet of hasj is een veelvoorkomende vorm van drugsverslaving. Uit cijfers van de Nationale Drug Monitor 2017 blijkt dat in 2016 naar schatting 880.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder cannabis gebruikten (6,6%). Circa 150.000 Nederlanders (ruim 1%) blowt (bijna) dagelijks. In de loop van de jaren is deze lijn gestegen.
Stoppen met blowen kan om deze reden lastig zijn. De meeste verslaafden blowen uit verveling of omdat zij zich eenzaam voelen. Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken wat redenen zijn om te blowen. Wanneer je de reden weet waarom je blowt, kun je deze redenen vermijden of oppassen als je in deze situatie verkeert. In dit artikel bespreken we de redenen om verslaafd te raken aan blowen, tips om te stoppen en de symptomen hiervan.
De oorzaken waarom blowen verslavend is
Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand verslaafd aan blowen kan raken. Denk aan persoonlijke en medische oorzaken, maar ook invloeden vanuit de omgeving en/of erfelijkheid.
Een veelvoorkomende reden van wiet of hasj gebruik, is zijn ontspannende effect. Veel mensen gebruiken het als slaap- of kalmeringsmiddel. Ook wordt de drug vaak gebruikt om de dagelijkse werkelijkheid te ontvluchten. Denk bijvoorbeeld aan stress, burn-out verschijnselen of geldproblemen. Door te blowen verlichten zij een klein moment op de dag hun problemen.
Wanneer is iemand verslaafd aan wiet of hasj?
Een cannabisverslaving kenmerkt zich door (minimaal een van) de volgende punten:
- de gebruiker heeft geen regie en controle meer over het cannabisgebruik;
- de consequenties van het gebruik belemmeren een goed dagelijks functioneren.
Symptomen van een cannabisverslaving
Hoe herken je een cannabisverslaving bij jezelf of bij een vriend, familie of kennis? We hebben enkele symptomen van een cannabisverslaving op een rij gezet.
- Iemand gebruikt meer en vaker cannabis dan hij of zij zou willen;
- Het cannabisgebruik heeft een negatief effect op werk, sport, relatie en contact met niet-blowende vrienden en familie;
- Iemand blijft cannabis gebruiken, ondanks het besef dat hierdoor psychische en/of lichamelijke problemen ontstaan;
- Het blowen neemt veel tijd in beslag;
- Er is steeds meer cannabis nodig om hetzelfde effect te krijgen;
- Er is een wens of poging gedaan om te stoppen, maar zonder succes;
- Als de gebruiker mindert met blowen, voelt hij of zij zich ziek.
Vertoond iemand structureel meerdere punten van bovenstaand rijtje? Dan is er waarschijnlijk te spreken over een cannabisverslaving.
Stoppen met blowen: handige tips
Stoppen met blowen kan soms lastig zijn. Zeker in zijn zeer verslavende periodes. Veel Nederlanders hebben hier last van. We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet die helpen om te stoppen met blowen.
- Noteer een maand lang je cannabisgebruik. Noteer de hoeveelheid die je gebruikt, wanneer en ook met wie (of alleen). Ook wanneer er een specifieke reden was voor het gebruik, schrijf deze dan op. Er kan een leuke aanleiding zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Echter kan ook stress, verveling of ruzie een aanleiding zijn. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je gebruik zit.
- Doorbreek patronen. Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen of stoppen. Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt. Gebruik dit lijstje als je het even moeilijk hebt tijdens het stoppen.
- Wanneer je het moeilijk hebt met weigeren, is het handig om van te voren te bedenken wat je gaat zeggen als iemand je iets aanbiedt.
- Maak afspraken met iedereen. Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel je wilt gebruiken. Andere kunnen je hierin stimuleren.
- Moeilijke situaties. In welke situaties vind je het moeilijk om maat te houden of om niet te gebruiken? Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen.
- Zorg voor afleiding. Wanneer de trek naar cannabis weer opspeelt, zorg dan voor afleiding. Wanneer je wat omhanden hebt, is de kans groot dat je je trek/zin vergeet.
- Licht je omgeving in. Vraag je omgeving om steun. Vraag bijvoorbeeld of jouw omgeving niet gaat blowen in jouw bijzijn of stem van te voren een plan af waardoor je niet in aanraking met blowen komt.
- Lukt het niet zelf? Schakel hulp in. Vraag bijvoorbeeld hulp van een afkickkliniek of je huisarts. Een gesprek kan al veel positieve effecten hebben.
De voordelen van stoppen met blowen
Stoppen met blowen heeft ook tal van voordelen. Wanneer je deze voordelen goed in je hoofd houdt, zal het stoppen met blowen ook gemakkelijker worden.
- Minder last van somberheid en angst;
- jouw conditie en gezondheid verbeteren;
- een betere concentratie;
- het korte termijngeheugen verbetert;
- je hebt veel minder ruzies en conflicten;
- je houdt geld over.
Met deze oorzaken, tips en voordelen zul jij gemakkelijk stoppen met blowen. Meer informatie over stoppen met blowen? Bekijk de site voor handige tips.