Loslaten 600 meter grens voor windturbines funest voor woningbouw

MEDEMBLIK – De plannen van de provincie Noord-Holland om de grens waar windturbines mogen komen ten opzichte van huizen los te laten. De grens is nu nog 600 meter maar dat gaat 450 meter worden. Als het plan door wordt gezet dan heeft dit grote invloed op de bouw van nieuwbouwwoningen in de kernen waar windturbines kunnen worden geplaatst.

Begin 2020 maakten wij al melding van deze plannen maar de provincie Noord-Holland lijkt de plannen nu naar realiteit te willen gaan omzetten om zo aan de eis van het kabinet te kunnen voldoen, zeker nu de geplande bouw van windturbines bij Amsterdam vrijwel zeker niet doorgaan.

Lees ook: Provincie schrapt vrijwel zeker 600 meter grens windturbines

Siem Zeilemaker(PWF) wilde van de gemeente Medemblik weten of zij op de hoogte is van deze plannen. De gemeente Medemblik zegt in een reactie dat zij dit zijn maar vertelt er direct bij dat de provincie het aan de gemeenten overlaat of er daadwerkelijk windturbines binnen 600 meter van huizen/panden mogen worden gebouwd.

Lees ook: Medemblik blijft tegen plaatsen windturbines in de gemeente Medemblik en IJsselmeer

De gemeente Medemblik heeft in 2020 al een duidelijk standpunt ingenomen wat windturbines betreft, ‘geen nieuwe windturbines’ op grond van de gemeente Medemblik. De gemeente Medemblik ziet meer in zon op daken dan het de gemeente vol te bouwen met windturbines. In het verleden hebben de inwoners van Zwaagdijk en Hauwert zich al met hand en tand verzet tegen de windturbines langs de Westfrisiaweg, en zien de bui alweer hangen nu er plannen zijn voor nog meer en nog hogere molens in Westwoud waardoor het landschap wederom een klap krijgt te verwerken.

Voor mensen die op het platteland wonen gaat het nog verder, daar mogen windturbines straks op 198 meter van hun pand worden geplaatst. Dit werd mogelijk gemaakt toen de VVD, D66, PvdA en GroenLinks in de Provinciale Staten de plannen van gedeputeerde Edward Stigter steunden. Door deze steun mogen er turbines tot 175 meter hoog worden gebouwd tot op 198 meter van bebouwing.

Reageren via facebook