20.1 C
Medemblik
20 mei 2020 19:12
Medemblik Actueel.

Mevrouw Hooiveld is klaar om te verhuizen nu Sint Martinus gesloopt gaat worden

MEDEMBLIK – Michiel Wassenaar is nog steeds onder de indruk hoe goed de overgang naar andere locaties is geregeld en hoe de gemeenschap in Medemblik met elkaar samenwerkt om problemen op te lossen. “De laatste bewoners zijn ondergebracht naar locaties die zij wensten. Dat voelt voor mij goed”, vertelt de jonge locatiemanager aan verslaggeefster Joyce Haakman van Rodi Media.

Veel Medemblikkers hebben wel eens voet gezet in Sint Martinus aan de Ridderstraat in Medemblik. Op bezoek bij vader, moeder, opa of oma. Het gebouw ademt historie, evenals de kademuren en brug. Nu alle 45 bewoners zijn verhuisd, naar andere locaties, is het pand klaar voor de sloopkogel. “Het Sint Martinus is een traditioneel verzorgingshuis met veel liefdevolle zorg”, zegt Michiel. “Ik geniet hier enorm van de interactie tussen en betrokkenheid van verzorgenden, vrijwilligers en bewoners.”

Valbrug

Michiel verhuist net als iedereen. “Ik ben locatiemanager van Sint Martinus én Valbrug. En we willen op dezelfde voet verder gaan als in het Sint Martinus, we slopen alleen het gebouw, niet de faciliteiten die we de mensen aanbieden. Het winkeltje houdt even op met bestaan, maar in overleg met de Spar aan de Nieuwstraat, brengt de ondernemer twee keer in de week boodschappen naar onze bewoners. Zij kunnen hun boodschappenlijstje inleveren en het wordt geregeld. Fantastisch die betrokkenheid uit de gemeenschap!”

Lees ook: Bewoners St. Martinus reageren gelaten op nieuws sloop

Open tafel

“Voor onze bewoners werd een open tafel georganiseerd. Dat houdt in dat ook senioren van buitenaf welkom zijn om de maaltijd met elkander te delen. Gezellig met elkaar in gesprek gaan of een afspraak maken voor de maandelijkse ‘happy hour’ op de eerste woensdag van de maand om 16.00 uur. “Els Beers van de stichting Warme maaltijdvoorziening en Marijke Langedijk van het Rode Kruis konden het niet verkroppen dat de open tafel ter ziele ging en zochten naar een oplossing. Door samenwerking met Het Wapen van Medemblik kan deze activiteit tien weken worden voortgezet. Het vervoer naar het restaurant wordt geregeld door stichting Warme maaltijd, met bereidwillige chauffeurs. Aanmelden kan niet meer tot een nieuwe plek is gevonden. Meer informatie via Marijke Langedijk, tel. 06-13460481.”

Zorg

Het belangrijkste is toch wel de zorg voor de senioren. “De verzorgenden stellen alles in het werk om ouderen 24 uur per dag de juiste zorg te geven. We hebben te maken met bewoners van Overtoom, Kleyenburg, Valbrug en Sint Maartenshof. De één heeft een complexere zorg nodig dan de ander. Maar door een goede verbinding, buiten de paden denken en er voor elkaar te zijn, kunnen de mensen langer thuis wonen. En velen willen dat ook heel graag.”

Nieuw appartement

Eén van de laatste bewoners die vorige week naar Valbrug verhuisde, is mevrouw Hooiveld. “Ze zag er enigszins tegenop”, vertelt dochter Diana Altink, die, samen met zus Wil Kee, het nieuwe appartement van haar moeder inruimt. “Ze is aardig op leeftijd, zo’n verhuizing heeft veel impact”, zegt Wil, “zodra alles binnen was, zeiden we tegen haar dat ze even moest rusten op bed.” “Dat hield ze tien minuten vol”, vult Diana lachend aan, “toen ging ze naar de recreatiezaal. Ze houdt van gezelligheid.” Het nieuwe appartement is veel groter dan in Sint Martinus. Met uitzicht op de speelplaats van de Maria Bernadetteschool. “Het is moeilijk om iedereen persoonlijk te bedanken”, zegt mevrouw Hooiveld, “alle mensen waren zo behulpzaam, van verzorgenden tot de verhuizers aan toe. Geweldig!”

Lees ook: Voorlopig ontwerp nieuwbouw Sint Martinus bekend

Sloop

De verwachting dat het Sint Martinus wordt gesloopt is september. “Misschien kunnen ze datum naar voren halen”, hoopt Michiel. “Alle bewoners, verzorgenden en vrijwilligers hebben een nieuw plekje gevonden. Van mij mogen ze starten, dan staat het nieuwe wooncomplex er misschien wel eerder dan medio 2019. De Woonschakel uit Medemblik ontwikkelt deze nieuwe locatie in nauwe samenwerking met Omring. De Woonschakel is eigenaar van het gebouw, dat straks bestaat uit 42 appartementen. Nieuwe bewoners huren rechtstreeks van Omring een tweekamerwoning, die tevens de zorg verleend. Een paar oude bewoners willen weer terugkomen over ruim twee jaar, de rest van de appartementen wordt vanzelf weer ingevuld, net zoals de vacatures voor verzorgenden, huishouding en vrijwilligers. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst”, besluit hij.

Via: Rodi Media

Reageren via facebook